Serviciile secrete britanice colecteaza si stocheaza cantitati imense de informatii privind mesaje trimise pe e-mail, Facebook, istorii ale cautarilor pe internet si apeluri telefonice. Datele sunt colectate la nivel global si sunt transmise apoi si partenerilor americani de la Agentia Nationala de Securitate (NSA). Government Communications Headquarters (GCHQ), agentia britanica de spionaj, reuseste acest lucru prin accesarea retelei de fibra optica prin care sunt realizate apelurile si conexiunile la internet. Dezvaluirile ii apartin lui Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil si pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor. "Nu doar in Statele Unite este o problema. Marea Britanie are un amestec urias. Sunt mai rai decat SUA", a declarat Snowden pentru The Guardian.

Totusi, o sursa din serviciile de informatii sustine ca datele sunt colectate in lod legal si, mai mult chiar, aceste practici au furnizat materiale ce au condus la progrese semnificative in detectarea si prevenirea unor infractiuni grave.

Serviciile de spionaj din Marea Britanie prelucreaza in secret, dar legal, fluxuri imense de informatii extrase de pe cabluri de fibra optica prin care circula mare o parte din traficul mondial de telecomunicatii, date ce pot fi stocate ulterior maximum 30 de zile si analizate in acest timp. Informatiile vizeaza atat oameni complet nevinovati, cat si potentiali suspecti. Acestea includ inregistrari ale convorbirilor telefonice, continutul mesajelor de e-mail, intrarile pe Facebook sau istoria cautarilor si accesarilor oricarui utilizator de internet.

Desi sistemul de interceptare ar trebui sa se limiteze la o serie specifica de obiective, el este totusi legal. Edward Snowden le-a pus la dispozitie jurnalistilor de la The Guardian documente privind programul, pe care il numeste "cel mai mare program de supraveghere din istoria omenirii".

Pana in 2010, la doi ani dupa ce proiectul a fost testat in premiera, spionajul britanic se putea lauda cu "cel mai mare acces la internet" comparativ cu SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda. Programul cu nume de cod "Tempora", cel in legatura cu care Edward Snowden a furnizat documente, ar fi fost demarat in urma cu 18 luni. Potrivit acestor documente, angajatii Agentiei Nationale de Securitate din SUA au avut acces la datele colectate de agentia britanica de spionaj Government Communications Headquarters.

  • Edward Snowden, inculpat in SUA pentru spionaj

Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informatii privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor, a fost inculpat pentru spionaj de catre justitia americana, care a solicitat Hong Kong-ului sa il aresteze. Tanarul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat si pentru furt si utilizarea ilegala a bunurilor guvernamentale. El este vizat de un mandat de arestare provizorie.

Un tratat de extradare este in vigoare intre Hong Kong si Statele Unite, insa Beijingul are dreptul de a se opune prin veto.

"Guvernul american nu va putea inabusi (acest caz) arestandu-ma sau omorandu-ma", a declarat luni fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate din SUA in cadrul unui dialog in direct cu utilizatorii site-ului The Guardian. "Adevarul a fost dezvaluit si nu poate fi oprit", a adaugat acesta.

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informatii american, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong in baza traditiei de aparare a libertatilor acestui teritoriu.

Un apropiat al site-ului de internet WikiLeaks a dezvaluit joi seara ca islandezii pregatesc un zbor catre tara lor pentru Edward Snowden. Intr-un interviu pentru The Guardian din 9 iunie, acesta a afirmat ca Islanda este tara cea mai apropiata de valorile sale privind un internet liber si independent de stat.