Un avion privat, inchiriat de WikiLeaks, este pregatit sa il aduca in Islanda pe americanul Edward Snowden, care a dezvaluit amploarea supravegherii telecomunicatiilor si Internetului de catre Statele Unite, a anuntat joi un purtator de cuvant al site-ului pentru postul privat islandez Channel2, informeaza Mediafax.

"Totul este pregatit in ceea ce ne priveste, iar avionul poate decola si maine", a anuntat omul de afaceri islandez Olafur Sigurvinsson, directorul DataCell, partenerul WikeLeaks in Islanda, care controleaza colectarea de fonduri pentru acest site, potrivit AFP.

"Am facut tot ceea ce aveam de facut. Avem un avion, iar toata logistica este pregatita. Acum asteptam doar un raspuns din partea Guvernului", a adaugat el.

Insa este putin probabil ca americanul sa plece spre Islanda inainte sa obtina aprobarea Ministerului de Interne.

"Ar fi stupid sa il aducem aici pentru ca sa fie extradat in Statele Unite. In acest caz, este mai bine acolo unde se afla. Nu vrem sa ne asumam responsabilitatea de a-l extrada catre Statele Unite", a conchis omul de afaceri.

Guvernul islandez refuza sa se pronunte asupra unei eventuale cereri de azil, subliniind ca orice solicitant trebuie, mai intai, sa o depuna personal pe teritoriul tarii.

Avionul, apartinand unei firme chineze, este inchiriat cu ajutorul unor donatii individuale colectate prin intermediul WikiLeaks.

Potrivit lui Sigurvinsson, aducerea lui Snowden in Islanda ar costa celputin 40 de milioane de coroane islandeze (aproximativ 240.600 de euro), dintre care 30 de milioane pentru locatia avionului.

Joi, alt purtator de cuvant al WikiLeaks, islandezul Kristinn Hrafnsson, si-a indemnat tara sa profite de "ocazia unica" de a-l ajuta pe Edward Snowden.

Snowden, care implineste vineri varsta de 30 de ani, s-a refugiat pe 20 mai la Hong Kong, de unde a expus supravegherea la care contribuia ca fost consultant al Agentiei americane de informatii NSA.

Intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, pe 9 iunie, a afirmat ca el considera Islanda drept tara care ii sustine cel mai bine pe "cei care apara libertatea pe Internet".