Un barbat sta in picioare in piata Taksim - mut, cu privirea fixa, nu s-a miscat de cateva ore. Actiunea sa de protest pasnic, intr-un spatiu unde autoritatile au interzis adunarile, intriga si fascineaza sutele de persoane care il observa, scrie AFP.

Barbatul nemiscat din Piata TaksimFoto: Agerpres/AP

Este vorba despre Erdem Gunduz, un coregraf din Istanbul, protejat de prietenii lui care impiedica alte persoane sa se apropie si sa il provoace sau sa il stropeasca cu apa.

"Vrem sa il protejam de orice fel de provocare. Trebuie sa fie singur in mijlocul pietei, altfel politia va motiva ca exista o adunare si ii va dispersa pe toti", a declarat o prietena a artistului.

Gunduz a veni luni seara in Piata Taksim, cand s-a lasat intunericul, si s-a postat in mijlocul pietei, la cativa zeci de metri de parcul Gezi, care este inconjurat de zeci de politisti incepand de sambata seara, in urma raidului cu gaze lacrimogene si tunuri de apa desfasurat impotriva miilor de protestatari, soldat cu alungarea acestora.

Dupa 5 ore, barbatul era inca acolo, cu mainile in buzunare, un rucsac si sticle de apa la picioare. Fixeaza cu privirea imensul portret al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Vestea actiunii sale s-a propagat cu mare viteza pe retelele sociale, pe Twitter fiind cunoscut ca #Duranadam, care se traduce ca "omul in picioare".

Progresiv, un lant uman se formeaza, in cerc, in jurul sau. Apelurile la parasirea pietei se multiplica. Tinerii discuta in contradictoriu pe marginea strategiei adoptate.

Obiectivul coregrafului este de a ramane in picioare timp de o luna, alternand 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihna, timp in care este inlocuit de un amic. Actiunea sa insa i-a insipirat si pe altii, mai multi tineri imitandu-l si stand nemiscati in preajma sa, fixandu-l cu privirea pe Ataturk.

Insa rapid, politia decide ca invadeze iar piata. "Barbatul nemiscat" are timp sa plece, insa altii sunt mai putini norocosi si sunt retinuti de politisti si bagati intr-un autobuz al politiei.