Politia turca a facut raiduri marti dimineata in mai multe orase din tara, intre care Istanbul si Ankara, si a arestat zeci de persoane din cercurile extremei stangi, legate de protestele care dureaza de peste doua saptamani in tara, au declarat surse, citate de AFP si Reuters.

"Deocamdata, doar agentii provocatori vor fi retinuti pentru ancheta", confirmat pentru Reuters o sursa din politie.

La Istanbul, politia a arestat, la domiciliu, circa 90 de membri ai Partidului Socialist al Oprimatilor (ESP), o mica formatiune activa in cadrul protestelor. Au fost facute cercetari si la sediul cotidianului Atilim si al agentiei de presa Etkin, apropiate de acest partid.

Un deputat a confirmat pe Twitter arestarea la domiciliul sau a vice-presedintelui ESP, la care a asistat.

NTV relateaza ca 30 de persoane au fost arestate la Ankara si alte 13 la Eskisehir (nord-vest), iar politia a descins in alte 18 provincii.

Politistii au arestat circa 600 de persoane duminica la Istanbul si Ankara, in timpul manifestatiilor antiguvernamentale. Conform legii turce, politia poate proceda la retinerea persoanelor pana la patru zile inainte de a prezenta suspectul in fata unui procuror care sa decide eventuala punere sub acuzare, plasarea in arest preventiv sau eliberarea sa.

Ministerul turc al Justitiei a inceput sa lucreze la un proiect de reglementare a infractiunii pe internet pentru a restrange rolul retelelor sociale in propagarea apelurilor la manifestatii impotriva premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a relatat marti cotidianul Hurriyet Daily News, citand o sursa ministeriala.

Circa 25 de oameni au fost retinuti la inceputul lunii mai la Izmir (vest) pentru ca au postat pe Twitter "inforamtii false sau defaimatoare" legate de proteste.