Politistii turci au consfiscat, in timpul interventiei violente in Piata Taksim de sambata seara, si pianul la care muzicianul Davide Martello le canta protestatarilor, potrivit paginii de Facebook al acestuia, scrie The Guardian in editia online.

Pianistul Davide Martello in Piata TaksimFoto: Agerpres/AP

UPDATE Ora 17.00 Martello a anuntat pe Facebook ca si-a recuperat pianul.

Martello, un pianist german care face inconjurul lumii cu pianul sau (a ajuns pana acum in Atena, Podgorica, Ljublijana, Budapesta, Monaco, Tirana), a devenit un simbol al protestetelor din Parcul Gezi cu interpretarea piesei "Imagine" a lui John Lennon intre manifestantii pasnici.

El si-a dus pianul in piata Taksim miercuri seara si a sustinut rectialuri chiar si timp de 14 ore.

Sambata, in cea de a XVI-a zi de proteste, Erdogan a decis ca este momentul sa actioneze pentru a pune capat crizei. Cu cateva ore mai devreme, ocupantii parcului Gezi au refuzat sa paraseasca zona, in pofida promisiunii guvernului de a suspenda proiectul de dezvoltare pentru Piata Taksim, pana cand justitia va transa definitiv chestiunea.

Dupa doua ore de la noul ultimatum, unitatile de politie au preluat controlul asupra parcului Gezi, golindu-l in cateva minute de miile de protestatari sufocati de un nor de gaze lacrimogene. Politia a reusit, ulterior, sa demonteze corturile improvizate in parc.

Politia a intevenit pana in lobby-urile marilor hoteluri, precum Hilton si Divan. Hotelul Divan, situat in apropiere de Gezi, s-a transformat in spital de campanie pentru ingrijirea manifestantilor afectati de gazele lacrimogene si loviti de gloantele de cauciuc.

In timpul raidului, politia a luat pianul, masina si iPhone-ul lui Martello, care a anuntat pe pagina de facebook ca se va prezenta la consulat pentru a incerca sa si le recupereze.

"Imi duceam pianul catre masina din straga si am fost prins intr-un nor de gaz lacrimogen. Nu mi-a venit sa cred", a povestit Martello pentru New York Times. Dupa ce acesta s-a evaporat, el a incercat sa cante pe marginea strazii. "Insa atunci a aparut politia", care i-a cerut sa isi ia lucrurile din masina si sa paraseasca zona.

El incearca sa isi ia lucrurile inapoi, insa "este foarte probabil ca politistii turci sa nu mi le inapoieze gratis".