Doua puternice sindicate din Turcia au lansat luni un apel la greva general pentru a sustine miscarea de contestare impotriva guvernului care, dupa demonstratia de forta populara a premierului Recep Tayyip Erdogan din Istanbul, a amenintat ca va reprima aceste noi proteste, scrie AFP.

Ora 18.30 Mobilizare slaba a sindicatelor. Cateva mii de persoane au defilat luni dupa-amiaza la apelul mai multor sindicate pe strazile din Istanbul si Ankara.

La Istanbul, cele doua cortegii ale DISK si ale KESK, sprijinite de alte trei sindicate, au adunat mai putin de 2.000 de persoane, la nord si la sud de piata Taksim.

In cadrul ultimei mobilizari din 5 iunie, cele doua organizatii sindicale reunisera cateva zeci de mii de persoane.

Ora 14.40 Guvernul ameninta ca ar putea recurge la Armata impotriva manifestantilor (vicepremier)

Politistii "vor folosi toate mijloacele care le sunt conferite de lege", a declarat Bulent Arinç, intr-un interviu acordat televiziunii A Haber, preluata de AFP. "Daca acestea nu sunt suficiente, chiar si fortele armate turce pot fi utilizate in oraslele aflate sub autoritatea guvernatorilor" de regiuni, a adaugat el.

In dificultate dupa ce au fost evacuati din bastionul lor din parcul Gezi din Istanbul, manifestantii care cer de peste doua saptamani demisia lui Erdogan urmeaza sa primeasca sustinerea Confederatiei sindicale a muncitorilor revolutionari (DISK) si a Confederatiei sindicale a salariatilro din sectorul public (KESK).

Asa cum au mai facut-o deja, in 5 iunie, cele doua organizatii, clasate ca fiind de stanga, alaturi de alte trei sindicate, ale medicilor, dentistilor si inginerilor, intentioneaza sa organizeze un mars, incepand cu ora 16,00 (13,00 GMT), pe strazile din Istanbul, cu obiectivul de a ajunge in piata Taksim.

Evacuata de protestatari dupa o interventie in forta a politiei, sambata seara, aceasta piata emblematica este inconjurata de forte de ordine.

Guvernul a amenintat ca va reprima aceste mitinguri organizate de cele doua confederatii, care revendica aproape 700.000 de membri.

"Exista o dorinta de a aduce oamenii in strada prin actiuni ilegale precum oprirea muncii si o greva. Vreau sa spun ca acest lucru nu este autorizat", a avertizat ministrul de Interne Muammer Guler.

Intre timp, Consiliul Europei indeamna Turcia sa evite "orice escaladare suplimentara a violentelor".

Aproape 600 de manifestanti au fost arestati numai duminica in Turcia - in jur de 460 la Istanbul, iar restul la Ankara. Politia turca sustine ca acestia ar urma sa fie eliberati dupa ce vor fi audiati.

"Indemn toate partile sa continue dialogul", a scris intr-un comunicat secretarul general al organizatiei paneuropene Thorbjorn Jagland, adaugand ca "orice escaladare suplimentara a violentei este necesar sa fie evitata", potrivit Mediafax.

In perspectiva normelor "juridic constrangatoare" impuse de Conventia europeana a drepturilor omului, care se aplica Turciei, orice restrangere a libertatii de reuniune "trebuie sa fie prevazuta prin lege, necesara intr-o societate democratica", a subliniat Jagland.

Astfel, "in cazul in care fortele de securitate trebuie sa intervina in forta, aceasta interventie trebuie sa fie strict adaptata si necesara".

Autoritatile sunt obligate sa asigure "desfasurarea pasnica" a manifestatiilor si "securitatea tuturor cetatenilor", subliniaza secretarul general al CoE.

Pe de alta parte, Berlinul a indemnat Turcia sa respecte "libertatea de a manifesta si de exprimare", a scris intr-un mesaj postat duminica pe Twitter Steffen Seibert, un purtator de cuvant al Guvernului.

"Guvernul german avertizeaza din nou ca libertatea de a manifesta si de exprimare trebuie sa fie garantate, (iar) cetatenii pasnici trebuie sa fie respectati", a adaugat Seibert, reactionand fata de ultimele evenimente din Turcia.

In alt mesaj, el s-a pronuntat in favoarea "continuarii dialogului" in Turcia, adaugand ca "Guvernul german indeamna, din nou, toate partile, la ratiune".

Doua dintre principalele sindicate turce au lansat duminica un apel la o greva generala, incepand de luni, pe teritoriul intreguii Turcii, in semn de protest fata de violentele comise de politie impotriva manifestantilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan.

Germania gazduieste cea mai importanta comunitate turca pe teritoriul Uniunii Europene (UE), iar in aceasta tara au avut loc mici manifestatii de solidaritate cu opozantii Guvernului islamo-conservator condus de Erdogan.