Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminica seara ca era de "datoria" sa sa "curete" piata Taksim din Istanbul, dupa interventia de sambata a politiei impotriva ultimului bastion al manifestantilor care ii cereau demisia. Seful guvernului de la Ankara a facut o noua demonstratie de forta, in fata a peste 100.000 de sustinatori ai partidului sau AKP, reuniti duminica la Istanbul, pe fondul unor ciocniri sporadice ce au avut loc in oras intre protestatari si fortele de ordine. Insa manifestatiile nu par sa inceteze, doua dintre cele mai mari sindicate din Turcia anuntand declansarea unei greve generale in toata tara, incepand de luni. Mai mult, Berlinul a cerut duminica Turciei sa respecte "libertatea de manifestare si de exprimare", apreciind ca Ankara a transmis, prin "comportamentul sau regretabil", "semnale negative".

A 17-a zi de proteste in TurciaFoto: Agerpres/AP

UPDATE 20.00: Germania cere autoritatilor turce sa respecte libertatea de manifestare

Berlinul a cerut duminica Turciei sa respecte "libertatea de manifestare si de exprimare", apreciind ca Ankara a transmis, prin "comportamentul sau regretabil", "semnale negative".

"Guvernul german reitereaza avertismentul sau: libertatea de manifestare si de exprimare trebuie sa fie garantata, cetatenii pasnici trebuie sa fie respectati", a scris purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca reactie la recentele evenimente din Turcia.

Intr-un alt mesaj, Seibert se pronunta in favoarea "continuarii dialogului" in Turcia, adaugand ca "guvernul german indeamna din nou toate partile implicate sa dea dovada de ratiune".

"Guvernul turc a transmis, prin comportamentul sau regretabil, semnale complet negative, pe de o parte spre propriul popor si, de cealalta parte, catre intreaga lume, inclusiv catre noi in Europa", a declarat la randul sau ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

UPDATE 18.30: Erdogan spune ca era de "datoria" sa sa "curete" piata Taksim

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminica seara ca era de "datoria" sa sa "curete" piata Taksim din Istanbul, dupa interventia de sambata a politiei impotriva ultimului bastion al manifestantilor care ii cereau demisia.

"Am spus ca am ajuns la capat. Ca a devenit insuportabil. Ieri, operatiunea a fost desfasurata si (piata Taksim si parcul Gezi) au fost curatate (...) era datoria mea de prim-ministru", a sustinut Erdogan, in fata a peste 100.000 de sustinatori ai sai, reuniti la Istanbul.

"Nu vom lasa aceasta piata teroristilor", a mai spus el, facand referire la steagurile sau bannerele unor miscari politice interzise care au fost desfasurate in piata Taksim.

"Aceasta tara nu este un camp. Nu puteti organiza adunari peste tot unde doriti. Puteti sa le faceti acolo unde este autorizat", a subliniat seful guvernului turc, reiterand ca parcul Gezi si piata Taksim nu sunt "proprietatea privata" a manifestantilor.

In cadrul discursului sau, Erdogan, al carui partid islamo-conservator a ajuns la putere in 2002, a aparat de asemenea actiunea politiei si le-a dat intalnire contestatarilor la alegerile municipale din martie 2014. "Daca nu vreti sa ne mai vedeti la putere, solutia exista: alegerile", a afirmat el.

UPDATE 18.00: Doua sindicate importante au anuntat greva generala incepand de luni

Doua dintre cele mai mari sindicate din Turcia au anuntat duminica declansarea unei greve generale in toata tara, incepand de luni, pentru a protesta impotriva reprimarii brutale de catre politie a manifestatiilor ce au avut loc in acest weekend la Istanbul, Ankara si in mai multe orase din tara.

"Intram in greva de maine (luni) in toata tara, impreuna cu sindicatul DISK si cu alte organizatii", a declarat purtatorul de cuvant al sindicatului KESK pentru AFP. Medici, ingineri, arhitecti si dentisti se alatura apelului la greva.

Organizatiile sindicale cer de asemenea incetarea "imediata" a violentelor comise de politie.

Aceste sindicate au organizat deja o greva miercuri, a doua zi dupa o operatiune in forta a politiei pentru evacuarea a zeci de mii de manifestanti din piata Taksim. Insa acest prim apel a fost prea putin urmat.

Confederatia sindicala a muncitorilor revolutionari (DISK) revendica 420.000 de membri, iar Confederatia sindicala a salariatilor din sectorul public (KESK) 250.000 de membri.

UPDATE 15.34: Politia antirevolta patruleaza Istanbulul inaintea mitingului sustinatorilor lui Erdogan, transmite Reuters.

Politia antirevolta a recurs duminica, in cateva ocazii, la tiruri de gaze lacrimogene pentru a impiedica protestatarii antiguvernamentali sa se regrupeze inaintea mitingului partidului AKP, al premierului Erdogan.

Baricadele din oras au fost indepartate cu ajutorul buldozerelor, iar angajatii municipalitatii au maturat strazile din zona Pietei Taksim, inchise de politie.

Totodata, guvernatorul Istanbulului a anuntat ca nu va permite protestatarilor sa se reuneasca din nou, duminica, in Piata Taksim, arata agentia de presa citata.

"S-a facut un apel ca protestatarii sa se adune in Taksim la ora 16:00 (13:00 GMT)", a declarat guvernatorul Huseyin Avnni Mutlu.

"Orice apel pentru Taksim nu va contribui la pace si securitate. Dupa ce mediul actual va deveni stabila, pot continua sa isi exercite drepturile democratice. In conditiile actuale, nu vom permite nicio adunare", a precizat guvernatorul.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan se intalneste duminica cu zeci de mii de sustinatori la Istanbul, dupa o noapte de confruntari violente provocate de evacuarea in forta a parcului Gezi, ultimului bastion al manifestantilor care ii cer demisia, transmite AFP.

Potrivit presei turce, duminica dimineata au avut loc cateva confruntari intre protestatarii care incearcau sa se indrepte catre Piata Taksim si fortele de ordine care au recurs, din nou, la gaze lacrimogene.

Sambata seara, manifeatantii din parcul Gezi au fost evacuati cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, insa acestia au promis ca se vor intoarce duminica in Piata Taksim, locul de nastere al miscarii care a agitat principalele orase din Turcia pentru mai mult de doua saptamani, indicand ca va urma o noua zi de violente.

Duminica dimineata, un contingent important al fortelor de ordine a fost dizlocat in zona Pietei Taksim, interzicand accesul in zona, cu exceptia masinilor de curatare care au incercat sa stearga ultimele urme ale violentelor de sambata noapte.

Potrivit presei turce, duminica dimineata au avut loc cateva confruntari intre protestatarii care incearcau sa se indrepte catre Piata Taksim si fortele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene.

Dupa un prim miting de mari dimensiuni organizat sambata seara la Ankara, ca urmare a evacuarii, seful guvernului a planificat o demonstratie de forta duminica dupa-amiaza intr-un parc din Istanbul situat la circa zece kilometri distanta de Taksim. Zeci de mii de sustinatori ai Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) sunt asteptati la eveniment.

Sambata, in cea de a XVI-a zi de proteste, Erdogan a decis ca este momentul sa actioneze pentru a pune capat crizei. Cu cateva ore mai devreme, ocupantii parcului Gezi au refuzat sa paraseasca zona, in pofida promisiunii guvernului de a suspenda proiectul de dezvoltare pentru Piata Taksim, pana cand justitia va transa definitiv chestiunea.

Dupa doua ore de la noul ultimatum, unitatile de politie au preluat controlul asupra parcului Gezi, golindu-l in cateva minute de miile de protestatari sufocati de un nor de gaze lacrimogene. Politia a reusit, ulterior, sa demonteze corturile improvizate in parc.

Politia a intevenit pana in lobby-urile marilor hoteluri, precum Hilton si Divan. Hotelul Divan, situat in apropiere de Gezi, s-a transformat in spital de campanie pentru ingrijirea manifestantilor afectati de gazele lacrimogene si loviti de gloantele de cauciuc.

  • Manifestantii denunta violentele politiei

Organizatia Solidaritate Taksim, care coordoneaza miscarea de contestare a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a denuntat duminica violentele comise de politie in timpul asaltului asupra parcului Gezi din Istanbul, transmite Mediafax.

"Acest atac brutal condus de politie trebuie sa inceteze. Partidul politic aflat la putere este cel care va fi responsabil de evenimentele de astazi si de maine", scrie organizatia intr-un comunicat.

"In prezent, manifestam in toata tara impotriva atacului Guvernului si marsaluim in cartierul Taksim", unde se afla parcul Gezi, adauga organizatia, care denunta "sute de manifestanti raniti" si zeci de persoane, lovite de "gloante de cauciuc", care nu pot fi spitalizate.

La randul sau, Guvernul avanseaza un bilant de 29 de raniti.