Coreea de Nord a propus duminica deschiderea negocierilor la nivel inalt cu Statele Unite pe tema programelor contestate privind armele nucleare cu scopul de a calma tensiunile din peninsula, transmite AFP. Analistii considera putin probabil ca Washingtonul sa accepte oferta Phenianului, in conditiile in care SUA a ridicat standardul pentru reluarea negocierilor, cerand gesturi concrete de buna-credinta, in timp ce Coreea de Nord insista ca nu va renunta la ambitiile sale nucleare.

"Propunem negocieri la nivel inalt intre Nord si Statele Unite pentru asigurarea pacii si pentru calmarea tensiunilor din Peninsula Coreeana", a declarat Comisia pentru Aparare Nationala intr-un comunicat difuzat de agentia de presa nord-coreeana KCNA.

Propunerea este facuta dupa cateva luni de tensiuni puternice intre cele doua tari vecine si la cateva zile dupa anularea brusca a unei reuniuni intre oficiali ministeriali de la Phenian si Seul, din cauza unor probleme de protocol.

Nordul vrea sa aiba "discutii serioase cu privire la o serie de subiecte, inclusiv ambitia Statelor Unite de a contribui la crearea unei lumi fara arsenal nuclear", se arata in comunicat, Phenianul presand Washingtonul sa fixeze ora si locul intrevederilor.

Dar "statutul nostru de putere nucleara va fi pastrat pana cand amenintarile nucleare care vin din exterior vor inceta total", avertizeaza Comisia pentru Aparare, cerand Statelor Unite sa renunte la sanctiunile impotriva Nordului. "Toate evolutiile viitoare depind in intregime de o decizie responsabila din partea Statelor Unite", se precizeaza in document.

Washingtonul a semnalat, vineri, ca standardele pentru reluarea negocierilor cu Coreea de Nord a fost ridicat ca urmare a tensiunilor recente si a cerut din nou Phenianului "actiuni concrete" pentru calmarea ingrijorarilor privind armamentul sau nuclear.

Analistii considera putin probabil ca Washingtonul sa accepte ofert Phenianului, daca acesta din urma nu adopta o actiune concreta in vederea denuclearizarii, conditie sine qua non impusa de Statele Unite pentru a incepe un dialog cu Nordul.

"Statele Unite au afirmat in mai multe randuri ca nu sunt interesate doar de un simplu dialog", subliniaza Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. "Nu cred, prin urmare, ca Washingtonul va raspunde acestei oferte, mai ales daca ea nu a fost precedata de negocieri in culise" intre cele doua parti.

Presedintele chinez Xi Jinping, a carui tara este singurul aliat cu greutate al Coreei de Nord, estimeaza, ca si omologul sau american Barack Obama, ca Phenianul trebuie sa inceapa procesul de denuclearizare, a anuntat consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american, Tom Donilon, la incheierea unei intalniri intre cei doi oficiali, in urma cu o saptamana, in California.

"Nordul este supus unor presiuni pentru a emite cateva semne de reconciliere pentru a evita sa devina cu adevarat izolat in aceasta dinamica, mai ales de catre China", a apreciat Kim Yong-Hyun, expert la universitatea Dongguk din Seul.

Presedintele chinez urmeaza sa se intalneasca joi, la Beijing, cu presedinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye. Cu o zi inainte, trimisii speciali pe probleme nucleare ai SUA, Coreea de Sud si Japonia se vor reuni la Washington pentru a discuta despre intalnirile in sase (cele doua Corei, Japonia, SUA, China si Rusia) ce vizeaza sa descurajeze ambitiile nucleare ale Phenianul. La ora actuala, discutiile au ajuns intr-un punct mort, noteaza AFP.