Moderatul Hassan Rohani a produs o surpriza, sambata, castigand din primul tur alegerile prezidentiale din Iran, cu 50,68% din voturi, o victorie ce marcheaza revenirea moderatilor si reformatorilor la guvernare, dupa opt ani de putere executiva conservatoare, relateaza AFP.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

El ii succede lui Mahmoud Ahmadinejad, a carui realegere contestata din 2009 a dus la manifestatii in masa ce au fost violent reprimate.

Rohani a promis in timpul campaniei electorale mai multa suplete in dialogul cu Occidentul, insa victoria sa nu va marca, totusi, o ruptura in politica republicii islamice, intrucat dosarele strategice precum cel nuclear sau relatiile internationale raman sub autoritatea directa a liderului spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Sambata seara, intr-un mesaj transmis la televiziunea de stat, noul presedinte a salutat "victoria inteligentei, moderatiei si progresului (...) impotriva extremismului", insa a cerut comunitatii internationale "recunoasterea drepturilor" Iranului, pentru a obtine in schimb "un raspuns adecvat", facand aluzie la negocierile nucleare.

Hassan Rohani a "obtinut 18,6 milioane de voturi dintr-un total de 36,7 milioane de voturi exprimate", a anuntat ministrul iranian de Interne, Mostafa Mohammad Najar, la televiziunea de stat. Acesta a adaugat ca "participarea la vot a fost de 72,7%", din cei 50,5 milioane de alegatori chemati la urne, fata de 85% in 2009.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor oficiale, mii de iranieni au iesit pe strazile din capitala Teheran pentru a sarbatori victoria.

Castigatorul a fost felicitat de ceilalti candidati la prezidentiale si de fostul presedinte Mahmoud Ahmadinejad, precum si de liderul suprem Ali Khamenei, care a afirmat ca "toata lumea trebuie sa sprijine noul presedinte si guvernul sau".

Hassan Rohani (64 de ani), sustinut de taberele moderate si reformatoare, a adoptat cheia ca sigla electorala, un simbol al deschiderii usilor pentru solutiile la problemele Iranului, si culoarea violet. El a beneficiat de retragerea singurului candidat reformator Mohammad Reza Aref si a primit sustinerea fostilor presedinti, moderatul Akbar Hashemi Rafsandjani si reformatorul Mohammad Khatami.

Rohani a fost singurul responsabil de negocierile privind dosarul nuclear in perioada 2003-2005, in timpul presedintiei lui Khatami (1997-2005).

El promoveaza flexibilitatea in discutiile cu marile puteri pentru a obtine o diminuare a sanctiunilor decretate impotriva Iranului si care au provocat o criza economica grava.

  • Comunitatea internationala se declara pregatita sa colaboreze cu Hassan Rohani

Tarile occidentale si-au exprimat speranta, sambata, ca noul presedinte iranian Hassan Rohani raspunde asteptarilor comunitatii internationale privind dosarul nuclear si Siria, in timp ce Israelul a pus la indoiala reputatia sa de moderat.

Statele Unite au anuntat ca "raman pregatite sa colaboreze direct" cu Teheranul in privinta programului nuclear iranian dupa victoria lui Hassan Rohani. Casa Alba a afirmat ca un asemenea angajament are "ca scop gasirea unei solutii diplomatice care sa calmeze ingrijorarile comunitatii internationale in privinta programului nuclear iranian".

Israelul, in schimb, a minimizat rolul noului presedinte, considerat drept un moderat, subliniind ca liderul suprem Ali Khameini este cel care decide politica nucleara iraniana. "Programul nuclear al Iranului a fost decis pana acum de Khameini, nu de presedintele iranian", a declarat ministrul israelian de Externe intr-un comunicat.

"Dupa alegeri, Iranul va continua sa fie judecat dupa faptele sale, atat in domeniul nuclear, cat si in cel al terorismului. Iranul trebuie sa se conformeze cererilor comunitatii internationale de a pune capat programului sau nuclear si de a inceta propagarea terorismului in lume", potrivit ministrului israelian.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat "ferm hotarata sa lucreze cu noii lideri iranieni, in vederea gasirii unei solutii diplomatice rapide la problema nucleara". Ashton conduce negocierile cu Iranul pe dosarul nuclear in numele grupului "5+1" (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania).

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a "felicitat calduros" pe noul presedinte iranian Hassan Rohani si "va continua sa incurajeze Iranul sa joace un rol constructiv in problemele regionale si internationale", a precizat purtatorul sau de cuvant, Martin Nesirky.

Marea Britanie a cerut lui Hassan Rohani "sa puna Iranul pe un nou drum", in special prin "stoparea ingrijorarilor comunitatii internationale asupra programului nuclear iranian, promovarea unei relatii constructive cu comunitatea internationala si ameliorarea situatiei politice si a drepturilor omului", potrivit unui comunicat al ministerului britanic de Externe.

Franta este pregatita sa lucreze cu Rohani, in special in ce priveste dosarul nuclear si "angajamentul Iranului in Siria", potrivit ministrului francez de Externe, Laurent Fabius. "Asteptarile comunitatii internationale in privinta Iranului sunt mari, in special cu privire la programul nuclear si angajamentul sau in Siria. Suntem pregatiti sa lucram cu noul presedinte", a subliniat seful diplomatiei franceze.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a salutat "un vot in Iran pentru reforme si o politica externa constructiva". "Este de sperat ca noua conducere a tarii sa colaboreze in acest sens, pentru a se ajunge la solutii in problemele internationale si regionale", a adaugat el.