Justitia din Cehia a anuntat sambata arestarea preventiva a Janei Nagyova, colaboratoare apropiata a premierului ceh Petr Necas si principala figura a scandalului de coruptie care zguduie de joi tara si ameninta guvernul de centru-dreapta, relateaza AFP.

Sefa de cabinet a premierului ceh, Jana NagyovaFoto: Agerpres/AP

Jana Nagyova, influenta sefa de cabinet a prim-ministrului ceh, este cercetata pentru fapte de coruptie si pentru ca ar fi folosit in interes personal serviciile militare de informatii, cu scopul de a o fila ilegal pe sotia premierului Necas.

Presa ceha a facut mult timp speculatii cu privire la natura relatiei dintre Necas si Nagyova. Seful guvernului ceh a anuntat oficial marti divortul de sotia sa.

Potrivit politiei, Nagyova a exercitat o "presiune asupra lui Petr Necas, cu scopul de a obtine divortul acestuia de sotia sa Radka".

Doi generali si un colonel ai serviciului militar de informatii au fost de asemenea pusi sub acuzare.

Primul ministru refuza cu obstinatie sa demisioneze. Guvernul sau se va confrunta, probabil martea viitoare, cu o motiune de cenzura depusa de opozitia de stanga, care cere organizarea de alegeri anticipate. Urmatoarele alegeri legislative sunt prevazute in mod normal pentru primavara lui 2014.

Presedintele ceh Milos Zeman, rival politic al premierului, a invitat indirect guvernul sa demisioneze.

"Acuzatiile sunt foarte grave si am ajuns la concluzia (...) ca se sprijina pe probe suficiente. Acesta este raspunsul meu indirect, dar destul de clar", a declarat presei seful statului.

Nagyova este de asemenea suspectata ca a aranjat, in noiembrie 2012, demisia a trei deputati "rebeli" din partidul ODS (de centru-dreapta) al lui Necas, in schimbul unor posturi avantajoase in cadrul administratiei publice.

Doi dintre ei, fostul ministru al Agriculturii Ivan Fuksa si fostul lider al grupului deputatilor ODS Petr Tluchor, au fost si ei arestati preventiv sambata.

"Coruptia poate, fara nicio indoiala, lua forma unui post important sau a unui serviciu cu caracter imaterial", a subliniat procurorul Ivo Istvan in paginile cotidianului Dnes.

Jana Nagyova risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare.

O serie fara precedent de operatiuni ale politiei si de arestari, efectuate in noaptea de miercuri spre joi, a vizat de asemenea mai multi oameni de afaceri si lobbyisti controversati avand legaturi cu primaria din Praga si suspectati de numeroase deturnari de fonduri.

Denumiti in general "sponsori" de catre presa ceha, acestia au parasit insa tara cu putin timp inainte de operatiunea politiei, potrivit mass-mediei.

Intre 120 si 150 de milioane de coroane (intre 4,7 si 5,8 milioane de euro) au fost confiscate in cursul a 31 de perchezitii, precum si "zeci de kilograme de aur", potrivit sefului brigazii de lupta impotriva crimei organizate, Robert Slachta.

Politia considera ca Nagyova este implicata in toate aceste afaceri.