Controversatul om de afaceri si parlamentar bulgar Delyan Peevski a renuntat sambata la nominalizarea sa in fruntea Agentiei de Stat pentru Securitatea Nationala (DANS), dupa ce desemnarea sa in aceasta functie, aprobata vineri de Parlament, a starnit reactii virulente si proteste de strada, transmite AFP.

Delyan PeevskiFoto: Focus

"Sunt pregatit sa accept o decizie a Parlamentului care sa anuleze desemnarea mea", a declarat el intr-o scrisoare transmisa presei bulgare.

"Guvernul Oresarski are dreptul la un vot de incredere pentru a realiza reformele din justitie si afaceri interne", a adaugat el.

Parlamentul bulgar a anuntat vineri ca a numit in fruntea serviciilor secrete un mogul media extrem de controversat, sustinut de premierul socialist Plamen Oresarski si de liderul socialistilor, Serghei Stanisev. Acuzand procedura netransparenta si extrem de rapida, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a convocat organul suprem insarcinat cu chestiunile de securitate nationala.

Potrivit presei locale, la Sofia au protestat vineri seara peste 10.000 de oameni, in pofida ploii torentiale. Manifestatii similare au avut loc in orasele Varna, Plovdiv, Lovech, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora, Ruse, Sandanski, Kazanlak si altele.