Noi proteste sunt asteptate sambata seara in Bulgaria, fata de nominalizarea controversatului om de afaceri Delyan Peevski pentru functia de sef al Agentiei de Stat pentru Securitate Nationala (DANS), serviciile secrete bulgaresti, transmite Novinite. O alta manifestatie este programata la Bruxelles, in fata Parlamentului European.

Protestul de la Sofia, de sambata seara, este organizat, din nou, in fata Consiliului de Ministri.

Totodata, o alta manifestatie este programata sambata seara in fata cladirii Parlamentului European de la Bruxelles.

Parlamentul bulgar a anuntat vineri ca a numit in fruntea serviciilor secrete un mogul media extrem de controversat, sustinut de premierul socialist Plamen Oresarski si de liderul socialistilor, Serghei Stanisev. Acuzind procedura netranaparenta si extrem de rapida, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a convocat organul suprem insarcinat cu chestiunile de securitate nationala.

Potrivit presei locale, la Sofia au protestat vineri seara peste 10.000 de oameni, in pofida ploii torentiale. Unii dintre demonstranti au aruncat cu fumigene si petarde in directia fortelor de ordine. Manifestatii similare au avut loc in orasele Varna, Plovdiv, Lovech, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora, Ruse, Sandanski, Kazanlak si altele, informeaza Novinite.

----------------

Presedintele bulgar Rosen Plevniev trebuia sa participe vineri la ceremonia de inaugurare a podului Calafat - Vidin, la care au luat parte Victor Ponta si comisarul european Johannes Hahn. Liderul de la Sofia si-a anulat vizita dupa anuntul facut de Parlament privind numirea lui Peevski.

Potrivit agentiei de stiri Focus, noul sef al serviciului secret este Delyan Slavchev Peevski, o figura publica extrem de controversata. In 2007, fiind ministru adjunct intr-un cabinet condus de Serghei Stanisev, a fost dat in judecata pentru santaj.

Presedintele Rosen Plevniev a avut o declaratie extrem de dura: "Dupa aceasta numire, increderea mea in guvern s-a terminat". El a cerut Parlamentului sa-si retraga numirea "de urgenta" si a avertizat asupra "consecintelor negative pe termn lung pentru Bulgaria", transmite Novinite.

Peevski detine impreuna cu mama sa (fosta sefa a Loteriei de stat) un imperiu mediatic numit "New Bulgarian Media Group Holding", care detine numeroase titluri de presa scrisa si online (Monitor, Politika), precum si televiziunea Balkan Bulgarian Television.

Numirea lui Peevski a stirnit imediat reactii din partea ambasadorului britanic in Bulgaria, Jonathan Allen. Potrivit Digi 24, acesta s-a declarat ingrijorat de lipsa de transparenta privind alegerea lui Peevski. "Seful Agentiei pentru securitate este o functie extrem de sensibila pentru Bulgaria si partenerii ei internationali. Numirea a fost accelerata, fara audieri, dezbateri si fara ocazia de a afla despre candidat. De ce?", a spus el.

Novinite transmite ca premierul Oresarski si liderul socialistilor europeni, Serghei Stanisev, i-ar fi amenintat pe parlamentarii socialisti bulgari ca daca nu vor vota pentru numirea mogulului in fruntea serviciilor secrete, guvernul de stinga se va dizolva.