Directoarea cabinetului premierului ceh Petr Necas a fost pusa sub acuzare pentru abuz de putere, a anuntat vineri parchetul, potrivit AFP. Jana Nagyova, considerata mana dreapta a premierului, a fost retinuta in noaptea de miercuri spre joi de bridaga luptei impotriva crimei organizate, alaturi de multe alte personalitati politice apropiate puterii, intr-o operatiune ampla care a mobilizat 400 de politisti.

Premierul ceh Petr Necas si sotia sa RadkaFoto: Agerpres/AP

Nagyova a cerut serviciului de informatii militare sa organizeze filarea unor persoane private, precum sotia premierului Necas, de care acesta divorteaza. Ea "a cerut serviciului militar de informatii sa furnizeze informatii care ies din sfera legii", a declarat procurorul parchetului din Olomouc, intr-o conferinta de presa.

Sefa cabinetului premierului ceh, Jana Nagyova

Sefa cabinetului premierului ceh, Jana Nagyova

Foto: Agerpres/AP

Ca urmare a aceste solicitari, responsabilii serviciului de informatii "au urmarit persoane fizice concrete, fara acordul ministrului Apararii, asa cum cere legea", a adaugat el.

Avocatul fostului sef al serviciilor de informatii militare, Onderj Palenik, de asemenea pus sub acuzare in acest caz, a precizat la randul sau ca Nagyova organizase filajul Radkei Necasova, sotia premierului.

Operatiunea impotriva apropiatilor partidului ODS (dreapta) aflat la putere in Praga a provocat o profunda criza politica. Partidul social-democrat CSSD, opozitie, cere demisia imediata a premierului si a guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

"Nu am niciun motiv sa ma gandesc la demisie, nu am facut nimic necinstit", a reactionat joi seara premierul.

Presa populara a facut mai multe presupuneri, de-a lungul timpului, cu privire la natura relatiei din Necas si Nagyova, dupa ce premierul a anuntat ca divorteaza.

In total, opt persoane au fost retinute in cadrul acestei operatiuni, sapte dintre ele fiind puse sub acuzare. Politia a luat act de un grup infractional care functiona "pe baza clientelismului".