Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un "ultim avertisment" manifestantilor, somandu-i sa paraseasca imediat parcul Gezi din Istanbul, aflat la originea miscarii de fronda care agita Turcia de doua saptamani, scrie AFP.

"Ne-am pastrat rabdarea pana acum dar rabdarea a atins sfarsitul. Lansez ultimul meu avertisment: mame, tati, retrageti-va va rog copiii de acolo", a spus Erdogan, intr-un discurs sustinut la Ankara in fata primaruilor din Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit dintr-o miscare islamista).

"Nu mai putem astepta mai mult pentru ca parcul Gezi nu apartine fortelor care il ocupa. El apartine intregii lumi", a adaugat el.

"Cer fratilor mei aparatori ai mediului: nu ne mai intristati mult timp. Lasati-ne sa curatam parcul Gezi si sa-l redam adevaratilor proprietari (...) locuitorii Istanbulului", a insistat seful guvernului.

In timpul discursului, Erdogan a confirmat intentia de a consulta populatia Istanbulului asupra proiectului de amenajare a pietei Taksim si a parcului Gezi, a carui anuntata distrugere a constituit scanteia care a dat startul manifestatiilor, in 31 mai.

"O municipalitate poate consulta locuitorii la nivelul districtului Beyoglu (unde se afla parcul, n.r.) sau in intregul Istanbul (...) Nu exista o piedica legala", a spus el, raspunzand manifestantilor care spun ca referendumul nu ar fi legal.