Patru televiziuni turce, apropiate de opozitie, au fost amendate de Consiliul Superior al Radioului si Televiziunii turce pentru ca au transmis pe post imagini cu protestele din parcul Gezi din Istanbul, locul de unde au pornit manifestatiile, scrie miercuri cotidianul Hurriyet, citat de agentia EFE, transmite Agerpres.

Acest organism si-a justificat actiunea prin faptul ca imaginile sunt de natura "sa afecteze dezvoltarea fizica, morala si mentala a copiilor si tinerilor".

Televiziunile sanctionate sunt Ulusal TV, Cem TV si EM TV si Halk TV. Aceasta din urma, considerata apropiata de cel mai mare partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a dobandit o popularitate neobisnuita in Turcia, fiind singura care transmite 24 de ore din 24 protestele ce continua de aproape doua saptamani.

Alte canale de stiri sunt aspru criticate pentru modul in care trateaza aceste manifestatii, mai ales dupa ce postul CNN Turk a difuzat in a doua zi de proteste un documentar cu pinguini chiar atunci cand in centrul Istanbulului erau in plina desfasurare confruntari intre manifestanti si politie. Dorind sa ironizeze acest post, canalul Ulusal TV a intrerupt cateva zile mai tarziu transmiterea unui discurs al premierului Erdogan, lasand loc unor imagini cu pinguini.

Simpaticele pasari antarctice au devenit astfel un simbol pentru ceea ce manifestantii turci considera a fi o evidenta autocenzura a mediilor de comunicare cele mai puternice din tara.