Serviciul de securitate diplomatica din cadrul Departamentului de Stat din SUA, unul dintre corpurile de elita din Ministerul de Externe, este acuzat ca a musamalizat cazuri de prostitutie si trafic de droguri, petrecute in strainatate, in care sunt implicati functionari, a anuntat luni diplomatia americana, potrivit AFP.

Cu ocazia conferintei zilnice de presa, o purtatoare de cuvant a diplomatiei americane, Jennifer Psaki, nu a contestat niciunul dintre cazurile prezentate intr-un raport extrem de dur al Inspectiei Generale din cadrul Departamentului de Stat, dezvaluit pentru prima data de postul de televiziune CBS.

In opt cazuri prezentate detaliat in momorandum, agenti din cadrul serviciului pentru securitate diplomatica ce o protejau pe fostul secretar de Stat Hillary Clinton sunt suspectati ca ar fi "angajat prostituate in cursul unor vizite oficiale in strainatate", o practica "endemica", potrivit Inspectiei Generale.

Totodata, documentul citeaza o "retea clandestina de trafic de droguri" in jurul Ambasadei Statelor Unite din Bagdad, constand in furnizarea de stupefiante unor angajati cu contract ce lucreaza la fata locului pentru securitatea diplomatica.

Unii oficiali au declarat pentru Inspectia Generala ca li s-a cerut sa opreasca ancheta asupra unui ambasador american "suspectat ca ar fi client al unor prostituate intr-o gradina publica", potrivit CBS.

"Luam foarte in serios acuzatiile de comportament neadecvat. Toate cazurile mentionate in reportajul CBS au facut obiectul unei anchete minutioase", a dat asigurari Jennifer Psaki. Reprezentantul ministerului a amintit ca securitatea diplomatica il protejeaza pe secretarul de Stat, pe toti adjunctii sai si aproximativ 70.000 de persoane ce lucreaza pentru prima retea diplomatica la nivel mondial, atat la Washington, cat si in 275 de posturi.

"Am trimis dupa gratii indivizi pentru comportamente infractionale. Ambasadorii nu vor face exceptie", a insistat Psaki.

Prestigiul securitatii diplomatice a fost deja afectat, in ultimele luni, de afacerea Benghazi, serviciul fiind criticat pentru esecul de a proteja consulatul american din orasul libian, atacat de islamisti inarmati pe 11 septembrie 2012, in incident fiind ucisi patru americani, inclusiv ambasadorul Statelor Unite in aceasta tara.