Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a facut luni un prim gest concret pentru dezamorsarea gravei crize ce zguduie de 11 zile Turcia, acceptand sa-i primeasca la discutii, miercuri, pe reprezentantii manifestantilor care ii cer demisia, transmite AFP.

UPDATE: 8:30 Zeci de politisti antirevolta au luat marti cu asalt Piata Taksim, la Istanbul, centrul miscarii de protest impotriva Guvernului care afecteaza Turcia de 12 zile, utilizand la scara larga grenade lacrimogene.

In seara celei de-a 11-a zile de mobilizare a protestatarilor, la Istanbul si Ankara in special, seful guvernului turc a surprins anuntand prima sa intrevedere cu cei pe care cu numai o zi in urma ii prezenta drept "extremisti" sau "jefuitori".

"Primul ministru le-a dat intalnire reprezentantilor unora dintre grupurile care organizeaza aceste manifestatii. Cred ca se va intalni cu unii dintre ei miercuri", a declarat vicepremierul Bulent Arinc, la finalul unei sedinte a cabinetului.

"Ei vor fi informati despre cum stau lucurile, iar premierul va asculta ce au de zis", a continuat Arinc, fara a preciza numele acestor grupuri.

Insa, imediat ce a facut acest anunt, vicepremierul a adoptat din nou un ton ferm, avertizand ca "manifestatiile ilegale nu vor mai fi tolerate in Turcia", fara a oferi explicatii mai concise. "Traim intr-un stat de drept. Toata lumea trebuie sa raspunda pentru faptele sale intr-un stat de drept", a spus el.

Dupa un weekend marcat de manifestatii record in mai multe orase mari din tara, in care s-a cerut demisia lui Erdogan, mii de persoane s-au adunat din nou luni seara in piata Taksim din Istanbul si in capitala Ankara, principalele doua centre ale miscarii de contestare.

"Vom veni aici in fiecare zi dupa serviciu. Protestul nu se va opri", a promis Can, un director de vanzari in varsta de 30 de ani, intalnit de AFP in apropiere de parcul Gezi, a carui distrugere anuntata a provocat declansarea revoltei, la 31 mai, si totodata cea mai grava criza politica de la venirea la putere in Turcia a guvernului islamic-conservator, in 2002.

"Suntem aici pentru ca guvernul vrea sa schimbe modul in care noi traim. Totul devine din ce in ce mai religios si mai putin democratic (...) Ne trateaza drept betivi, neinsemnati, pentru ca nu suntem de aceeasi parte", a spus el.

Presedintele turc Abdullah Gul a promulgat luni seara controversata lege care limiteaza vanzarea si consumul de alcool. Numerosi protestatari considera aceasta lege simbolul derivei autoritare si a dorintei lui Erdogan de a "islamiza" societatea turca.