Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a solicitat duminica „o solutie rapida” in Turcia si a cerut atat adversarilor, cat si sustinatorilor premierului Erdogan sa arate „retinere”, in timp ce tensiunea ramane foarte ridicata in tara, noteaza AFP.

„Tensiunile continue subliniza necesitatea ca toate partile sa fie retinute si importanta gasirii unei solutii rapide, fondate pe dialog, respect mutual si intelegere”, a declarat Catherine Ashton prin intermediul unui comunicat.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat duminica, la Ankara, ca rabdarea Guvernului sau are "limite", in a zecea zi a unor manifestatii care reclama demisia sa. In timp ce mii de protestatari au ocupat, din nou, strazile din Istanbul, Ankara si Izmir, seful guvernului a reluat retorica sa ofensiva impotriva „hotilor” si „extremistilor”, denuntand un complot organizat in interiorul, dar si in afara Turciei.

„Este esential ca autoritatile sa se angajeze intr-o masura deschisa si continua pentru a consolida democratia, pentru a construi increderea si pentru a evita escaladarea”, a insistat Catherine Ashton, care ramane „ingrijorata” de situatia din Turcia.