Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a schitat vineri un gest de conciliere fata de manifestantii care ii solicita demisia, de opt zile, dupa un nou apel al Europei privind incetarea violentelor fata de protestele pasnice, scrie AFP.

Foarte ferm impotriva "vandalilor si a extremistilor" in fata partizanilor sai, in noaptea de joi spre vineri, la revenirea in tara, seful guvernului s-a aratat usor mai conciliant dupa amiaza, in cadrul unui forum international, declarandu-se gata sa asculte toate "revendicarile democratice".

"Suntem impotriva violentei, a vandalismului care ii ameninta pe ceilalti in numele libertatilor", a spus Erdogan, in cadrul unei conferinte dedicate Europei, la Istanbul. Dar "ii primim cu toata inima pe toti cei care vin cu exigente democratice", a adaugat acesta.

Bursa de la Istanbul a salutat imediat aceasta schimbare de ton, inchizand sedinta vineri cu o crestere de peste 3%.

Chiar inainte de a lua cuvantul, europenii i-au cerut din nou liderului turc sa respecte democratia.

"Recursul excesiv la forta nu isi are locul intr-o democratie", a spus, in fata gazdei sale, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, subliniind ca manifestantii au dreptul legitim sa-si exprime opozitia.

In ciuda acestui apel la ordine, Fule a subliniat ca fronda care agita Turcia si derapajele fortelor de ordine nu vor avea impact asupra procesului de aderare la Uniunea Europeana, blocat de ani de zile.

Si cancelarul german Angela Merkel a ridicat tonul la autoritatile turce, insistand asupra necesitatii de a "discuta problemele cu tinerii tarii" si cerand ca nicio "violenta sa nu fie exercitata impotriva manifestantilor".

"Evenimente similare se produc in multe alte tari, in Grecia, in Franta, in Germania. Ce spun cei care incearca sa ne predea lectia 'Occupy Wall Street'?", a reactionat Erdogan.

La revenirea in tara, Erdogan, numit uneori "sultan" de criticii sai, adoptase un ton mult mai ferm. El ceruse, in fata a mii de partizani ai sai, stoparea imediata a protestelor, "care si-au pierdut caracterul democratic si au deviat spre vandalism".

Aceasta demonstratie de forta a fost primul raspuns public organizat in strada de Partidul Democratiei si Dezvoltarii (AKP), la putere din 2002, de la inceputul miscarii de protest, cu riscul unei escaladari a violentelor, deoarece, in acelasi moment, zeci de mii de persoane erau stranse, ca in fiecare seara, in piata Taksim din Istanbul, pentru a cere demisia lui Erdogan.

La 59 de ani si artizanul, in 11 ani, a unei politici care a facut din Turcia o putere regionala cu o economie in plina expansiune, Erdogan a putut constata in Maroc si in Tunisia pierderea de credibilitate: regele Marocului Mohammed al VI-lea nu l-a primit iar vizita in Tunisia a fost marcata de manifestatii ostile.