Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in Tunisia, a refuzat sa cedeze in fata manifestatiilor din tara sa si a acuzat o organizatie terorista, precum si sapte cetateni straini, arestati, de participare la amplele protestele care zguduie Turcia de sapte zile, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Erdogan a refuzat sa renunte la proiectul urbanistic din Istanbul, aflat la originea miscarii de contestare impotriva regimului sau.

"Proiectul respecta istoria, cultura si mediul (...). Ceea ce facem noi este sa respectam drepturile majoritatii si sa prezervam frumusetea Istanbulului", a spus el, potrivit traducerii in araba a afirmatiilor sale. Primul ministru a denuntat si "reaua credinta manifestata" de criticii sai.

"Vom duce acest proiect pana la capat", a subliniat el.

"Nu permitem unei minoritati sa-si dicteze legea majoritatii si nu vom mai accepta nici tirania majoritatii", a adaugat Erdogan.

Acesta a denuntat si participarea unei organizatii "teroriste" la miscarile de protest.

"Printre protestatari sunt extremisti, unii dintre ei sunt implicati in terorism (...) si partizani ai acestei organizatii teroriste erau prezenti in piata" Taksim, a continua premierul, evocand atentantul impotriva ambasadei Statelor Unite din Ankara, din februarie, atribuit unei grupari de extrema stanga.

Erdogan, intrebat de un ziarist turc, a dezmintit implicarea unor diplomati in proteste dar a aratat ca sapte cetateni straini au fost arestati.

"Sunt sapte straini implicati in tulburari dintre care sase au fost adusi in fata procurorului republicii iar unul este in arest preventiv", a precizat premierul.

"O ancheta este in curs pentru a determina maniera in care au participat la aceste violente", a adaugat el, fara a preciza nationalitatea acestora si nici locul in care au fost arestati sau sunt detinuti.

Erdogan a mentionat ca nu considera ecologistii ca fiind autorii acestor tulburari.

"Ii cunoastem bine pe cei implicati in aceste tulburari si ii excludem pe toti cetatenii sensibili la prezervarea mediului", a spus el.