Avertismentul vine de la comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski. Informatia apare in contextul in care Europa este afectata de unele din cele mai grave inundatii din istoria recenta. Motivul pentru care nu sunt bani este simplu: UE nu a reusit sa se inteleaga pe tema propriului sau buget.

Vistieria goala a Europei va afecta victimele inundatiilor din Germania, Austria, Cehia si Slovacia. Si pe cele din Ungaria, daca raurile se vor revarsa si in aceasta tara care a decretat deja stare de urgenta in contextul evenimentelor din celelalte tari al Europei Centrale. Comisarul Lewandowski avertizeaza ca nu sunt bani si ca vor exista probleme la acordarea asistentei in caz de catastrofa naturala. In lipsa unui buget pentru 2013 si a unuia pentru exercitiul 2014-2020, Comisia nu poate dispune de fondurile respective.

E drept ca ajutoarele imediate sunt virate din Mecanismul de Protectie Civila, dar adevaratii bani nu sunt acolo. Sumele importante sunt cele care acopera pagubele in caz de catastrofa naturala, iar acestea provin din Fondul de Solidaritate. Acesta a fost infiintat in urma cu 11 ani pentru situatii de calamitate in urma inundatiilor, incendiilor de padure sau a cutremurelor.

Pentru bugetul pe 2013, Comisia cere, cu sprijinul Parlamentului European, alocari suplimentare de 11,2 miliarde Euro. Statele membre se opun si ofera doar 7,3 miliarde. Si asta doar cu conditia ca Parlamentul sa mai cedeze in unele puncte din negocierile privind exercitiul bugetar urmator. Comisarul Lewandowski afirma insa ca nici cele 11,2 miliarde suplimentare nu ar acoperi nevoile din Fondul de Solidaritate si angajamentele luate fata de populatia Siria. Decontarile de la Bruxelles ar putea avea loc asadar abia anul viitor. In 2002, de exemplu, cererile de despagubire depuse la asiguratorii germani in urma asa numitei Inundatii a Secolului au insumat 1,8 miliarde Euro.

Cel putin 16 oameni si-au pierdut pana acum viata in Europa Centrala din cauza inundatiilor. Situatia este critica in Cehia si Germania, dar si in Slovacia, unde orasul Bratislava este sub ape. Dunarea ar putea atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani.