Intalnirea din acest an a membrilor Bilderberg, programata pentru 6-9 iunie in Watford, Marea Britanie, se desfasoara in plina atentia publica. Pentru prima data in 59 de ani, ca urmarea a presiunii presei si a bloggerilor, grupul Bilderberg a decis sa instaleze un birou pentru presa. Sunt asteptati mii de activisti, bloggeri, jurnalisti si fotografi din intreaba lume, scrie The Guardian. Cu toate acestea, cu o zi inainte de demararea discutiilor la care vor lua parte, printre altii, sefa FMI, presedintele Comisiei Europene, premierul Olandei, mai multi ministri si presedinti de banci nationale, adresa de email pentru contacul cu presa a disparut de pe site-ul evenimentului.

Proteste anti-Bilderberg (2009)Foto: Captura Youtube.com

Grupul Bilderberg, din care fac parte personalitati politice, jurnalisti si oameni de afaceri din Europa Occidentala si America de Nord, sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita. Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial.

Evenimentul care va avea loc in Hotelul Watford se desfasoara in conditii crescute de securitateprecum "zone anti-teroriste" si interdictia de a parca in apropierea "importantei conferintei internationale", a declarat un consilier local pentru presa prezenta deja in asteptarea invitatilor. Totodata, zona din jurul hotelului este atent monitorizata iar rezindentii trebuie sa prezinte acte de identitate daca vor sa treaca pe acolo in drum spre casa.

Potrivit autoritatilor locale, operatiunea "Discuss" - numele de cod dat operatiunilor destinate asigurarii securitatii intalnirii grupului Bilderberg - se desfasoara, in secret, de 18 luni. Intrebati de ce actiunile de securitate au fost tinute secret, autoritatile au declarat "teroristi".

"Dupa 59 de ani in care oaspetii Bilderbgerg Gonind s-au miscat in umbra, evitand aparatele de fotografiat si stirile, acesta este motivul care ni se da? Acelasi rationament, probabil, se afla si in spatele Marelui Zid din Watford, un gard de securitate din beton si sarma care inconjoara hotelul. Pe cat de urat e, pe atat de lipsit de necesitate, seamana cu ceva in care te-ai arunca, intr-un lagar, inainte de a fi mitraliat dintr-un turn de supraveghere. Corespunzator de fascist, s-ar putea spune, daca definesti, ca Mussolini, fascismul ca 'fuziune a puterii corporative cu puterea guvernamentala'", scrie Charlie Skelton, autorul articolului publicat de The Guardian.

Potrivit publicatiei britanice, aceeasi amenintare "terorista" a fost folosita pentru a justifica zone non-pietonale, in jurul hotelului, si portiuni in care oprirea este interzisa.

"Politia si-a prezentat logica: nu au avut 'nicio informatie anume' cu privire la o amenintare terorista. Cu toate acestea, in incidente recente, precum cele din Boston si Woolwich, nu au existat informatii inainte de atac. Prin urmare, lipsa amenintarii unui atac terorist se potriveste exact profilului unui atac terorist. Lipsa unei amenintari era o amenintare. Bine ati venit in 1984", scrie The Guardian.

Autoritatile au recunoscut ca zonele "anti-teroriste" sunt flexibile si ca rezidentilor li se va permite sa treaca prin ele in drum spre case. Insa, daca in zona se vor aduna oameni care nu locuiesc acolo, "acestia pot fi usor indepartati".

"Bine ai venit, Bilderberg, in lume. Dintr-o data, in mod miraculos, am intrat in curajoasa lume noua a normalitatii: un summit international la care participa seful FMI, presedintele (si un vice-presedinte) al Comisiei Europene, prim-ministrul Olandei, o duzina de alti ministri, mai multi directori executivi de companii transnationale si sefi de banci, presedintii bancilor nationale elvetiene si olandeze, si propriul nostru ministru de Finante (ministrul de Finate din Marea Britanie - n.red.), a intrat intr-o relatie normala de lucru cu presa. Acest lucru a fost uimitor! Acest lucru a fost istoric!

Si apoi, cateva ore mai tarziu, adresa de e-mail pentru mass-media pur si simplu a disparut de pe site. Ca un faun agitat, Bilderberg a iesit usor din ascunzis, a adulmecat aerul, a simtit pericolul, si s-a intors nervos intr-un tufis. Totusi, a fost un prim pas curajos si, cu siguranta, nu ultimul. Exista zvonuri ca sunt cativa dintre delegati care s-au saturat (de inteles) de secrete si doresc sa faca tranzitia catre un mod mai transparent de a face afaceri. Acestor delegati le spunem: continuati sa faceti presiuni. Impreuna putem ajunge in acel punct", scrie Charlie Skelton.

Autorul mai precizeaza ca, inainte ca adresa de contact pentru mass-media sa dispara de pe site, a reusit sa comunice, prin email, cu un purtator de cuvant al eveminetului care, pe scurt, i-a spus ca: niciunul dintre delegati nu trebuie sa plateasca pentru a participa la conferinta, delegatii nu pot sa participe prin telefon sau prin satelit, programul conferintei "nu include niciun divertisment sau spectacol", iar in ceea ce priveste mancarea, se organizeaza bufet, in fiecare zi si pentru fiecare masa.

Vezi pe site-ul Grupului Bilderberglista oficiala a participantilor la summit si subiectele ce urmeaza sa fie abordate cu ocazia intalnirilor.

Un grup controversat

Bilderberg Group este o organizatie ce include lideri politici, oameni de afaceri, academicieni si ziaristi, care se intruneste anual incepand din 1954. Organizatia sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita.

Printre participantii la reuniunile trecute ale grupului s-au numarat Hillary Clinton, Bill Clinton, Barack Obama, Donald Rumsfeld, Henry Kissinger, regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Beatrix a Olandei si Tony Blair, reprezentanti ai Consiliilor de Administratie de la IBM, Xerox, Royal Dutch Shell, Nokia si Daimler.

In trecut, din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial. Participantii nu aveau voie sa vorbeasca despre cele discutate in timpul reuniunilor, grupul nu avea pagina de internet si nicio intalnire nu era inregistrata. Astazi insa, grupul are pagina pe internet (link aici), unde posteaza detalii despre intalnirile anuale.

Grupul Bilderberg poarta numele unui hotel din Olanda unde membrii fondatori - printul Bernhard al Olandei, Joseph Retinger, David Rockefeller si Denis Healey - s-au intalnit prima data in 1954. Participantii la intalnirile grupului sunt protejati de serviciile secrete ale principalelor state reprezentate, in frunte cu CIA.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in 2010, Andrew Marshall, cercetator in cadrul Centre for Research on Globalization, a declarat ca "Grupul Bilderberg actioneaza ca o organizatie internationala de tip think-tank, foarte secreta de felul ei si care nu ofera acces public la documentele sau la discutiile sale. Nu este un club social, deoarece membrii sai discuta chestiuni majore legate de politica, economie si societate. Pana la un anumit punct, este ceea ce pretind bilderbergii - "un mediu informal unde oamenii sunt liberi sa se intalneasca si sa discute deschis diferite probleme". Totusi, deoarece oficiali publici participa la aceste intalniri si chestiuni de interes public sunt luate in discutie, ele ar trebui sa fie la fel de deschise si de transparente precum Forumul Economic Mondial".