Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, marti seara, ca interzicerea simbolurilor regimului totalitar comunist si a ideologiilor totalitare este neconstitutionala, anunta Unimedia. Parlamentul de la Chisinau adoptase, pe 12 iulie 2012, o lege in acest sens. Ulterior, legea a fost contestata la Curtea Constitutionala de un grup de deputati comunisti.

Sesizarea comuniștilor a fost depusă la Curtea Constituțională încă din septembrie anul trecut. "Prin interzicerea simbolurilor celui mai mare partid politic din Republica Moldova care are și cea mai mare reprezentare în Parlament, se urmărește scopul exluderii formațiunii de pe arena politică. Interzicerea simbolurilor PCRM îl pune într-o situație de inegalitate cu alte partide politice din Republica Moldova. Pentru PCRM simbolul secera, ciocanul și cartea deschisă reprezintă uniunea politică a tuturor cetățenilor. Considerăm că Parlamentul și-a depășit atribuțiile. Prin această interdicție, Parlamentul a pronunțat o decizie judiciară. Este o dovadă clară că în cazul aplicării Legii 192, justiția în Republica Moldova nu va fi efectuată de Instanțele de judecată ci de Parlament", a menționat deputatul comunist Artur Reșetnicov, subliniind totodată că Legea privind condamnarea simbolurilor comuniste contravine mai multor articole din Constituția Republicii Moldova.

Reprezentanții PCRM au prezentat, in sedinta de marti a Curtii Constitutionale, și un document care, în opinia lor, demonstrează faptul că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu a avut nicio legătură juridică, și nu a fost parte componentă a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar secera și ciocanul nu au fost niciodată simbolul PCUS.

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, liberalul Valeriu Munteanu, a ținut să sublinieze că Legea în cauză nu îi viza în mod special pe comuniștii din Moldova: "Când am adoptat Legea nu ne-am gândit la PCRM. Noi am condamnat Partidul Comunist. Interzicerea simbolicii ne va ajuta să prevenim anumite atrocități. Este absolut întâmplător că PCRM a îmbrățișat aceleași simboluri", a explicat parlamentarul liberal.

Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist fusese adoptata de Parlamentul de la Chisinau la 12 iulie 2012 si intrase in vigoare pe 1 octombrie anul trecut.