Brusca izbucnire a furiei antiguvernamentale in Turcia a luat prin surprindere tarile europene, care au cerut Ankarei sa dea dovada de "retinere" si sa recurga la "dialog", asteptand sa vada daca aceasta tara va fi la randul ei atinsa de febra ce destabilizeaza Orientul Mijlociu, scrie AFP.

Patru zile dupa debutul protestelor, prudenta prevala la Bruxelles, la fel ca in majoritatea capitalelor europene, reflectand dificultatile legate de intelegerea actualei stari de fapt.

Seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, si-a exprimat duminica "via ingrijorare legata de subiectul violentelor care au izbucnit la Istanbul si in alte orase ale Turciei", exprimandu-si "regretul pentru folosirea disproportionata a fortei de catre politia turca". Ea a cerut "un dialog deschis pentru identificarea unei solutii pasnice".

Germania, care urmareste "cu ingrijorare" situatia, a pledat pentru "dialog".

La Paris, Laurent Fabius, ministru al Afacerilor Externe, a cerut autoritatilor sa dea dovada de retinere si sa analizeze cauzele contestarii. El a respins insa ideea unei "primaveri turcesti", in analogie cu "primaverile arabe". "Reamintesc ca avem de-a face cu un guvern care a fost ales democratic", a spus acesta.

Dincolo de aceste reactii moderate, "asteptam sa vedem evolutia situatiei in cursul urmatoarelor zile. Este un foc de paie sau inceputul unei veritabile contestari", s-a intrebat un diplomat din Bruxelles. "Dar, la acest stadiu, ar fi foarte deplasat sa stabilim legaturi cu o primavara araba", a adaugat el.

Sinan Ulgen, un expert turc invitat de institutul Carnegie Europe, apreciaza ca aceste "comparatii cu manifestatiile din piata Tahrir (in Cairo) nu sunt pertinente" deoarece "nu exista cereri de schimbare a regimului cum a fost cazul in Egipt".

Prudenta europenilor este legata de asemenea de temerile ca o continuare a tulburarilor ar face si mai dificila identificarea unei solutii pentru a pune punct razboiului civil din Siria, tara vecina cu Turcia.

Negocierile UE-Turcia, la punctul mort

Pentru moment, evenimentele din ultimele zile nu ar trebui sa aiba vreo influenta asupra negocierilor in curs dintre UE si Turcia privind o eventuala aderare la blocul european. "Acestea nu vor avea efect asupra discutiilor (...) Nu vad o legatura directa", a apreciat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.

In realitate, negocierile demarate in 2005 bat pasul pe loc e luni de zile, din cauza ostilitatii unor tari europene, precum Franta si Germania, legate de o aderare completa a Turciei, dar si pe fondul blocajelor impuse de Ankara.

In 27 mai, UE a anuntat ca a "constatat, cu mult regret ca, in ciuda cererilor sale repetate, Turcia refuza in continuare sa-si indeplineasca obligatiile".

Prezent in aceste zile la Bruxelles, seful diplomatiei turcesti, Ahmet Davutoglu, a cerut UE sa "deblocheze procesul" deoarece, in "acest ritm, va fi nevoie de 50 de ani pentru a termina". "Fara Turcia, UE nu va fi completa, nu va avea continuitatea strategica si geografica".