​Protestele care au inceput acum patru zile in Istanbul au pornit cu patru oameni suparati ca un parc foarte popular urmeaza sa fie desfiintat, insa acum mii de oameni protesteaza, iar motivele nu sunt deloc simple, avand legatura cu autoritarismul tot mai pronuntat al premierului Erdogan. Protestatarii sunt nemultumiti si de islamizarea rapida a tarii, de atacurile la adresa simbolului national Kemal Ataturk si de faptul ca nu sunt consultati cand se iau decizii importante, noteaza Reuters.

Protestele continua la IstanbulFoto: Agerpres/AP

Tayyip Erdogan este premier de zece ani si in acest timp multe lucruri s-au imbunatatit din punct de vedere economic in Turcia care a devenit si un jucator foarte important al politicii externe din regiune. Insa daca in primii cinci ani Erdogan a fost extrem de popular, in al doilea lucrurile s-au schimbat radical.

Astfel, foarte multi, inclusiv fosti aliati politici, spun ca Erdogan si partidul sau islamist AK, manifesta tendinte autoritare clare, controleaza mass-media si pun religia in centrul activitatilor politice, intr-un stat secular precum Turcia.

  • După valoarea schimburilor comerciale, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României (după Germania, Italia, Franţa şi Ungaria).
  • După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, respectiv locul 3 după numărul de societăţi înregistrate în România, în perioada 1991 – 31 martie 2012.
  • Principalele domenii în care au investit firmele turceşti sunt bănci şi asigurări, precum şi industriile alimentară, electronică, textilă, fabricarea de rulmenţi, centre comerciale, hoteluri, construcţii rezidenţiale şi clădiri pentru birouri.
  • Turcia este o economie in plina expansiune, cu cresteri anuale de peste 10 puncte procentuale in ultimii ani
  • Turcia este unul dintre pilonii NATO, fiind un aliat esential pentru mentinerea echilibrului geostrategic fata de Rusia. Turcia si-a sporit influenta in fostele republici sovietice asiatice care si-au recistigat independenta dupa ruperea URSS
  • Premierul Erdogan a incercat sa pozitioneze tara ca un broker de putere in Orientul Mijlociu, chiar cu riscul deteriorarii relatiilor amicale cu Israelul

Departe de a mai fi simple proteste impotriva desfiintarii popularului parc de langa piata Taksim, protestele reflecta nemultumirea tot mai mare fata de politicile lui Erdogan.

"Cand cetatenii nu sunt consultati nici macar in legatura cu un parc, e clar ca tara nu este democratica", spune Betul Tanbay, profesor la Universitatea Bosforului, adaugand ca nu mai este vorba de un simplu parc, ci de o nemultumire care a fost pana acum tinuta in frau, insa a izbucnit.

Gaz pe foc a pus si anuntul ca centrul cultural construit in memoria lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului tuec modwern, ar putea fi daramat si inlocuit cu o moschee, ceea ce ar fi o lovitura simbolica data secularistilor. Nici reactia lui Erdogan nu a fost in masura sa linisteasca apele, ba din contra "Nu am nevoie de permisiune din partea opozitiei si nici din partea unor hoti. Votantii mi-au dat deja permisiunea pentru asta", a spus premierul.

Multi dintre criticii lui Erdogan atrag atentia ca Turcia se islamizeaza rapid, dovada fiind si noi legi care interzic vanzarea de alcool intre anumite ore, dar si cazurile de blasfemie la adresa textelor islamice, dupa postari ale unor artisti pe Twitter.

In ultimii ani, mii de protestatari anti-guvernamentali au fost arestati si inchisi, iar in ultimele zile si mass-media a fost intens criticata pentru ca nu a acoperit mediatic protestele, semn ca ar fi aservita guvernului.

Protestele s-au intins in tot mai multe orase si devin tot mai violente. Premierul Erdogan devine si el tot mai agresiv in declaratii si se arata furios ca protestele continua. Cum se vor incheia lucruruile ramane de vazut si marea intrebare este daca democratia si islamul pot coexista intr-o tara cu 75 de milioane de oameni.