Politia si manifestantii anti-Erdogan s-au ciocnit din nou la primele ore ale diminetii de luni, transmite Reuters, in cea de-a patra zi de proteste antiguvernamentale. Unii protestatari au incendiat sedii locale ale partidului de guvernamant din orasul Izmir. La aceasta ora, pe strazile din Turcia este liniste, dupa inca o noapte de proteste si violente in orasele importante.

Proteste la Instanbul in noaptea de duminica spre luniFoto: AGERPRES

Context:

Reamintim ca protestele violente au inceput vineri, scanteia fiind reprezentata de decizia guvernului de a transforma un parc intr-un complex comercial. In parc se afla si un monument dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk - fondatorul Turciei moderne, simbolul cel mai puternic al Turciei laice. Manifestantii cer oprirea islamizarii tarii - politica promovata de partidul de guvernamant si premierul Recep Tayyp Erdogan.

  • Informatii LIVE TEXT:

UPDATE

Ora 01:00 O suta de persoane au manifestat luni in fata consulatului Turciei la New York, solicitand demisia premierului Recep Tayyip Erdogan si exprimandu-si solidaritatea cu protestatarii turci, in timp ce o mie de sustinatori ai stangii manifestau la Atena. (sursa Mediafax si AFP)

Ora 22.00Premierul Recep Erdogan: "Situatia se va calma. La intoarcerea mea din vizita in Maroc se vor rezolva problemele"

Ora 20.45 Mii de manifestanti au invadat din nou luni seara emblematica piata Taksim din Istanbul.

Politia a intervenit in forta, luni seara, in cartierul Besiktas, din Istanbul, pentru a dispersa cu gaze lacrimogene sute de manifestanti adunati nu departe de birourile premierului Recep Tayyip Erdogan.

Ora 18.50 Bursa din Istanbul a cazut luni, la inchidere, cu 10,47%, in a patra zi de proteste, scrie AFP. Principalul indice al pietei s-a stabilit la 76.983,66 puncte, in scadere cu 9.006,35 puncte in raport cu inchiderea de vineri seara.

Cursul lirei turcesti a scazut si el drastic. Euro se preschimba luni la 2,46 lire turcesti fata de 2,35, vineri, in timp ce dolarul american era cotat la 1,89 lire turcesti fata de 1,81 vineri.

Pietele financiare au profitat de cresterea puternica a economiei turcesti de la ajungerea la putere a actualului guvern, care a afisat rate de peste 8% in 2010 si 2011.

Ora 17.25 Un blogger turc, ozerdogan, transmite imagini LIVE de la protestele din Ankara.

Free desktop streaming application by Ustream

Ora 16.00 Un tanar de 20 de ani a murit dupa ce un taxi a intrat duminica intr-un grup de demonstranti, pe o autostrada din Istanbul, in timpul protestelor anti-guvernamentale, a afirmat luni o asociatie a doctorilor turci, TBB, citata de Reuters. Daca informatia se confirma, ar fi vorba de prima victima in cadrul acestor demonstratii.

Protestatarul se numea Mehmet Ayvalitas, a afirmat Huseyin Demirduzen, membru in conducerea TBB, care a adaugat ca alte patru persoane au fost ranite, dintre care una grav.

Ora 15.40 Aproximativ 3.000 de persoane au defilat luni la Istanbul pentru a denuntat controlul guvernamental asupra presei.

"Presa vanduta!", "Nu vrem o presa supusa", a scandat multimea, in fata sediului grupului de presa Dogus Holding, care detine si televiziunea de stiri NTV, scrie AFP.

Manifestantii au protestat si impotriva "supunerii" de care dau dovada numeroase grupuri de presa, ale caror relatari despre protestele masive impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan sunt considerate prea timide.

Presa scrisa si televizata din Turcia este controlata in mare parte de conglomerate considerate ca fiind apropiate de guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002.

Doar cateva ziare si televiziuni isi afiseaza independenta sau duc o politica de opozitie fata de putere, dar sunt supuse, potrivit organizatiilor de aparare a libertatii presei, la diverse presiuni politice si financiare.

Ora 15.35: Premierul Erdogan a avut un schimb de replici cu corespondenta Reuters din Turcia, pe care a acuzat-o de dezinformare (Hurriyet)

Ora 15.20: Cea mai mare confederatie sindicala anunta greva pentru marti (Reuters)

Ora 14.00 Politia turca a recurs la gaze lacrimogene in capitala Ankara, impotriva a 1.000 de demonstranti, in majoritate tineri, care au incercat sa avanseze spre liniile fortelor de ordine din piata centrala Kizilay, scandand "Tayyip, demisia!", scrie Reuters.

Ora 13.10 Presedintele turc Abdullah Gul le-a cerut luni manifestantilor care sfideaza de patru zile guvernul islamo-conservator sa-si inceteze protestele, asigurandu-i ca vocea lor va fi auzita.

"O democratie nu inseamna doar (o victorie) la alegeri (...) Este perfect normal sa fie exprimate opinii diferite (...) de catre manifestantii pasnici", a spus el, citat de agentia Anatolia, adaugand ca "mesajele de buna credinta vor fi auzite".

Ora 12.45: Premierul Erdogan a acuzat implicarea unor "forte externe" in instrumentalizarea protestelor interne (Hurriyet). Serviciile de informatii lucreaza deja pentru a determina implicarea fortelor externe in proteste. Nu putem face publice numele lor, dar ne vom intalnii cu sefii lor", a spus luni Erdogan intr-o conferinta de presa inainte de plecarea in Maroc. "Cei care ne sfatuiesc sa fim moderati ar trebui sa arate mai intai ei insisi moderatie", a mai spus Erdogan, referindu-se la reactiile internationale.

Ora 11:40 Premierul Tayyip Erdogan a facut luni un apel la calm si le-a cerut turcilor sa nu se lase provocati de demonstranti, care ar fi organizati, in opinia sa, de "elemente extremiste".

"Fiti calmi, relaxati, toate acestea vor fi depasite", a spus Erdogan, intr-o conferinta de presa organizata pe aeroportul din Istanbul, inainte de a pleca intr-o vizita oficiala in Maroc, relateaza Reuters.

Ora 11.30: Principalul indice al Bursei din Istanbul a pierdut peste 6% dinc auza temerilor investitorilor fata de inrautatirea situatiei - Hurriyet

Ora 11.10 Agentia privata de stiri Dogan, citata de Haaretz.com, anunta ca politia a recurs la gaze lacrimogene impotriva unui grup de protestatari, intr-o zona apropiata de birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din Istanbul.

Ora 10.55: Aproximativ 200 de manifestanti s-au adunat luni dimineata in Piata Taksim din Istanbul - epicentrul protestelor. Deocamdata politia nu a aparut in piata - Haaretz

Ora 10.08: Erdogan a lansat un atac dur la retelele de socializare: "Exista o noua amenintare numita Twitter. Pentru mine, social media este cea mai rea amenintare la adresa societatii", a spus Erdogan duminica seara la televiziunea publica, transmite The Guardian.

Ora 10.02: Casa Alba a facut apel la calm si a cerut fortelor de ordine sa se abtina de la violente, anunta cotidianul israelian Haaretz.

Ora 10.00: Premierul Erdogan isi incepe in aceasta dimineata un turneu in Magreb, transmite AFP. Un purtatorul de cuvint al premierului turc a anuntat luni dimineata ca acesta va porni luni catre Maroc, in ciuda protestelor violente din tara

Ora 9.50: Calmul domneste deocamdata pe strazile din marile orase ale Turciei, dupa ciocnirile violente de la primele ore ale diminetii.

VIDEO Proteste in Izmir, luni dimineata:

VIDEO Violente in Bodrum, 3 iunie:

Citeste aici un reportaj de Dan Tapalaga despre Nostalgia imperiala a Turciei si incercarile de reislamizare a tarii