Noi incidente au avut loc in noaptea de sambata spre duminica la Ankara si Istanbul, unde manifestantii au incercat sa ajunga la birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din aceste doua orase, relateaza presa turca, citata de AFP.

In capitala Ankara, politia a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa o multime de mii de persoane ce marsaluiau in directia sediului guvernamental scandand sloganuri ostile premierului, a anuntat agentia de presa Anatolia.

Demonstrantii au ripostat aruncand cu pietre, distrugand panouri publicitare si semafoare sau spargand vitrinele magazinelor din jur. Doua masini au fost de asemenea incendiate, precum si un chiosc de ziare.

Potrivit agentiei Anatolia, violentele s-au soldat cu 56 de raniti in randul fortelor de ordine. Mai multi manifestanti au fost arestati.

Incidente similare s-au produs in timpul noptii intre fortele de ordine si manifestanti si la Istanbul, in zona biroului primului-ministru din cartierul Besiktas. Pe strazi au fost ridicate baricade, iar politia a dispersat multimea cu gaze lacrimogene. Duminica dimineata a revenit calmul.

Piata Taksim din Istanbul si micul parc Gezi, al carui plan de reamenajare a declansat protestele antiguvernamentale, au fost ocupate toata noaptea de sute de manifestanti ce au sarbatorit pasul inapoi facut de prim-ministru, care a ordonat sambata seara retragerea politiei, admitand ca in anumite cazuri fortele de ordine au actionat in mod "extrem".

Violentele de la Istanbul si din alte orase turce, care au izbucnit in urma cu doua zile, s-au soldat cu 79 de raniti, intre care 53 de civili si 26 de politisti, a anuntat sambata seara ministrul de interne Muammer Guler, precizand ca politia a arestat 939 de protestatari in cursul celor peste 90 de manifestatii ce au avut loc in 48 de orase ale tarii.