Politia turca a folosit gaze lacrimogene in piata Taksim, in centrul orasului Istanbul, pentru a dispersa cei cateva sute de manifestanti care protestau pentru a doua zi impotriva guvernului turc. Manifestatiile au inceput de fapt luni seara, cand oamenii s-au strans in parcul Gezi din piata Taksim pentru a protesta dupa ce guvernul a smuls copaci din parc - intr-o miscare numita Occupy Gezi, insa pana vineri protestele s-au dezvoltat intr-o demonstratie impotriva premierului Tayyip Erdogan. Desi in cursul zilei a amenintat ca politia va ramane pe pozitii si va asigura securitatea in oras, dand asigurari ca planul urbanistic aflat la originea protestelor va merge inainte, Erdogan a ordonat dupa-amiaza retragerea politiei dn Piata Taksim. Imediat, acolo au ajuns mii de persoane care au sarbatorit cu steaguri si artificii.

Proteste de amploare in TurciaFoto: occuptgezipics.tumblr.com

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 17.20 Politia s-a retras sambata dupa-amiaza din Piata Taksim, unde imediat au ajuns mii de persoane, aceasta fiind o victorie pe care premierul Erdogan le-o cedeaza manifestantilor, relateaza jurnalistii AFP aflati la fata locului. Protestatarii au sarbatorit ridicand steaguri si aprinzand artificii.

UPDATE 16.35 Erdogan: Poltia a actionat intr-o maniera "extrema" impotriva manifestantilor. Presedintele Turciei, Abdullah Gul: Protestele au atins un nivel ingrijorator.

"Este adevarat ca au avut loc erori, actiuni extreme in cadrul raspunsului politiei. Atentionarile necesare au fost facute" a spus Erdogan.

Intre timp, presedintele turc, Abdullah Gul, a lansat un apel la "bun simt" si "calm". "Avem cu totii nevoie sa fim responsabili in fata acestor manifestatii care au atins un nivel ingrijorator", a spus Gul intr-un comunicat, adaugand ca politia "a actionat cu simtul masurii".

UPDATE 14.15 Erdogan a facut apel la protestatari sa inceteze "imediat" manifestatiile si a dat asigurari ca politia va ramane pe pozitii pentru a mentine ordinea.

"Le cer protestatarilor sa isi inceteze imediat manifestatiile pentru a evita alte daune vizitatorilor, pietonilor si comerciantilor. Politia a fost acolo ieri, este acolo azi si va ramane pentru ca piata Taksim nu poate fi un loc unde extremistii fac ce vor", a declarat el pe un ton ferm.

El a dat asigurari ca va lua toate masurile necesare pentru a "asigura securitatea persoanelor si bunurilor".

------------------------------------

Grupuri de tineri, cu fetele acoperite de bandane si masti de gaze, incearca sa se organizeze cu ajutorul facebook-ului si twitter-ului pe smartphone-uri pe strazile unde nu se afla politie, relateaza Reuters.

Angajati din hotelurile de lux aflate pe marginea pietei Taksim le ofera lamai protestatarilor, care si le storc in ochi pentru a contracara efectele gazelor lacrimogene.

Potrivit fotografiilor publicate pe site-urile de socializare, zeci de mii de oameni se afla in oras, pe diverse strazi.

Protestatarii arunca cu pietre in politia care trage cu gaze lacrimogene si in Ankara. De asemenea, potrivit The Aegeean pe Twitter, in Izmir protesteaza 50.000 de oameni, iar politia nu a intervenit pana acum.

Manifestatiile au inceput de fapt luni seara, cand oamenii s-au strans in parcul Gezi din piata Taksim pentru a protesta dupa ce guvernul a smuls copaci din parc - intr-o miscare numita Occupy Gezi, insa pana vineri protestele s-au dezvoltat intr-o demonstratie impotriva premierului Tayyip Erdogan. Cel putin 100 de persoane au fost ranite vineri.

UPDATE 13.20: Erdogan a declarat ca nu va ceda in privinta proiectului urbanistic aflat la originea manifestatiilor. "Vom reconstrui cazarma militara" prevazuta in proiect, a spus Erdogan in timpul unui discurs.

Vineri, politia a tras cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa in centrul Istanbulului, ranind zeci de persoane si provocand proteste si in alte orase, relateaza Reuters. Mii de persoane s-au strans in piata Taksim, protestele izbucnind si in capitala Ankara si in orasul de coasta Izmir.

Principala artera cu magazin de langa Taksim era plina cu bucati de geam spart si pietre. Copiii care ieseau de la scoala fugeau din cauza norilor de gaz, in timp ce turistii surprins in mijlocul protestelor erau nevoiti sa se intoarca la hoteluri.

Sambata dimineata, fortele de ordine au stat fata in fata cu manifestantii care au format o baricada pe strada Istiqlal, artera pietonala cu magazine care duce la piata Taksim, apoi au tras grenade lacrimogene.

Alte incidente au fost semnalate in cartierul Besiktas, unde mii de manifestanti veniti pe un pod au fost dispersati de politisti.

Acestea sunt cele mai ample proteste la adresa guvernului islamist-conservator de la preluarea puterii din 2002.

Amnesty International s-a declarat ingrijorata de forta excesiva la care au recurs autoritatile, desi manifestatiile au fost initial pasnice. Raportorul Turciei in parlamentul european si-a exprimat ingrijorarile la randul sau.

De asemenea, Departamentul de stat a afirmat ca este ingrijorat de numarul mare de raniti si anuntat ca strange separat informatii legate de incidente. "Credem ca stabilitatea, securitatea si prosperitatea pe termen lung a Turciei sunt garantate cel mai bine protejand drepturile fundamentel de exprimare, adunare si asociere, ceea ce acesti oameni par a face", a declarat purtatorul de cuvant al departamentului de stat american.

Ministrul de interne a promis ca acuzatiile legate de forta excesiva vor duce la anchete.

Occupy Gezi

"Acesti oameni nu isi vor pleca capul in fata ta", scrie pe un banner in Parcul Gezi, langa o caricatura a lui Erdogan purtand un turban de imparat otoman, relateaza Reuters.

Pe Twitter, unde hashtag-ul #occupygezi era printre cele mai populare, sau Tumblr, oamenii posteaza fotografii si povestesc ce se intampla in Istanbul. Pe Facebook, organizatorii au anuntat noi proteste in zilele ce urmeaza in alta orase, precum Ankara, Izmir, Adana si Bursa.

"Proteste-sarut", in care demonstrantii isi lipesc buzele, sunt planificate in Istanbul si Ankara la sfarsit de saptamana, dupa ce autoritatile de la metrou au admonestat un cuplu pentru ca se sarutau in public in urma cu o saptamana.

Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci.

Erdogan merge inainte cu proiectele de miliarde de dolari, precum un canal navigabil, o moschee uriasa si un al treilea aeroport in Istanbul care ar urma sa fie unul dintre cele mai mari din lume.

Miercuri, Erdogan a vorbit la cativa km de Parcul Gezi, la inceperea lucrarilor la un al treilea pod ce leaga partile europene si asiatice in oras, si a promis ca va continua proiectele de dezvoltare a Pietei Taksim. Arhitecti, oameni politici de stanga, academicieni si urbanisti se opun planului, spunand ca nu au fost consultate grupurile civice si ca va distruge unul din putinele spatii verzi din Istanbul.