Patru persoane au murit si aproape 300 de persoane au fost spitalizate la Rafsandjan, localitate din sudul Iranului, dupa ce au consumat alcool contrafacut, a relatat vineri agentia iraniana Isna, citata de AFP.

"298 persoane au fost spitalizate cu intoxicatie in urma consumului de alcool" contrafacut, a declarat Hamid Najmeddine, un oficial din cadrul serviciilor medicale locale.

"Patru persoane au decedat si alte noua sunt in stare grava", a adaugat acesta, precizand ca "toti sunt barbati cu varste sub 27 de ani".

De la revolutia islamica din 1979, vanzarea si consumul de alcool sunt interzise in Iran, mai putin pentru minoritatile crestine. Consumul pare sa fie in crestere in ultimii ani, in pofida sanctiunilor severe prevazute pentru producerea, consumul si traficul de alcool.

Potrivit datelor oficiale, intre 60 si 80 de milioane de litri de alcool de contrabanda intra in fiecare an in tara, politia confiscand doar 20 de milioane de litri. Un responsabil cu lupta impotriva contrabandei estima la inceputul anului 2011 ca piata acesteia se ridica la 730 de milioane de dolari pe an.

Seful politiei iraniene, generalul Esmail Ahmadi Moghadam, afirma in urma cu un an ca in tara sunt circa "200.000 de alcoolici" si ca 80% din alcoolul de contrabanda a intrat in Iran prin Kurdistanul irakian.

In afara de alcoolul importat ilegal, in Iran se gaseste si alcool artizanal fabricat clandestin, mai ieftin dar uneori toxic si care face anual zeci de victime in aceasta tara.