NATO va organiza in 2014 un summit consacrat "capitolului final" al operatiunilor militare in Afganistan, a anuntat vineri presedintele Statelor Unite, Barack Obama, transmite AFP.

Obama a facut acest anunt dupa intrevederea avuta cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, pe care l-a primit in Biroul Oval de la Casa Alba.

Presedintele american a declarat ca a discutat cu secretarul general al NATO despre "masurile pe care le putem lua dupa 2014 pentru a ne asigura ca fortele de securitate afgane sunt eficiente si isi pot controla frontierele si ca statele membre NATO au siguranta ca Afganistanul nu va mai fi utilizat in viitor ca baza pentru teroristi".

"Am convenit asupra faptului ca, pentru a facilita acest proces, ar fi utila organizarea unui nou summit NATO anul viitor", a adaugat Obama, precizand ca tara gazda a acestei conferinte nu a fost inca aleasa, dar ca Rasmussen va lucra in acest sens.

NATO a fixat pentru sfarsitul anului 2014 data retragerii fortei sale internationale din Afganistan (ISAF), alcatuita din aproximativ 100.000 de militari.