Un grup de academicieni din Moscova au adunat inregistrari ale unui dialect rusesc unic, vorbit de cativa oameni in statul american Alaska, informeaza Ria Novosti.

Fenomenul lingvistic a avut loc acum 150 de ani cand vorbitorii de limba rusa au colonizat Alaska in secolul al XIX-lea si descendentii acestora au fost privati de contactul cu vorbitorii limbii ruse clasice, potrivit academicienilor.

"Nu stim de alte cazuri unde limba rusa sa existe ca limba nativa pentru atatia oameni, la o asemenea distanta, pentru un timp atat de mare", a afirmat Mira Bergelson, profesor de lingvistica la Universitatea din Moscova.

Alaska a apartinut si a fost colonizata de catre Rusia la inceputul secolului al XIX-lea si a fost vanduta guvernului american in 1867.

Este vorba de 20 de persoane, toate cu varste de peste 75 de ani, care traiesc in satul Ninilchik. Acestia au un contact redus cu alte grupuri vorbitoare de limba rusa. Dialectul contine multe cuvinte care ar putea induce in eroare rusii de astazi, in mare parte pentru ca sensul lor s-a schimbat de-a lungul timpului. Dialectul a integrat si cuvinte din alte limbi, inclusiv din limba engleza.

Lingvistii rusi au vizitat, pentru prima oara, comunitatea din Ninilchik in 1997. Echipa Mirei Bergelson s-a reintors anul trecut pentru a face inregistrari audio si video cu ultimii vorbitori ramasi. Academicienii si-au propus sa elaboreze un dictionar al dialectului, acesta urmand sa fie finalizat anul viitor.