Siria produce in prezent doar 20.000 de barili de petrol pe zi, fata de 380.000 de barili pe zi in luna martie 2011 (cand a inceput revolta impotriva presedintelui Bashar al-Assad) ceea ce inseamna o scadere de 95%, a declarat miercuri ministrul sirian al Petrolului, Suleiman Abbas, citat de cotidianul al-Baas, transmite Agerpres.

"Terorismul gruparilor armate precum si embargoul impus Siriei de tarile occidentale au antrenat o scadere a productiei petroliere", a declarat Suleiman Abbas in cursul unei tedinte a Parlamentului sirian. Abbas a adaugat ca productia de gaze naturale a Siriei s-a redus si ea la jumatate, de la 30 pana la 15 milioane metri cubi. Ministrul Petrolului a avertizat ca, in circumstantele actuale, Siria ar putea fi nevoita sa importe petrol si produse petroliere, ceea ce ar antrena cheltuieli lunare de aproximativ 500 milioane de dolari.

Petrolul era principala sursa de venit pentru guvernul de la Damasc inainte ca Uniunea Europeana sa impuna un embargou Damascului, dupa ce revolta impotriva presedintelui Bashar al-Assad a devenit un conflict armat care a provocat cel putin 94.000 de morti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH). Rebelii au capturat o mare parte a zonei de nord si est a Siriei, unde se afla majoritatea campurilor petrolifere, lipsind guvernul de la Damasc de banii necesari pentru sustinerea armatei. Luna trecuta, UE a ridicat embargoul pentru a permite exporturile de petrol din zonele controlate de rebeli.