Autoritatile din Nepal s-au aratat foarte suparate dupa ce un alpinist britanic pe nume Daniel Hughes a intrat in direct la BBC de pa varful Everest, facand transmisiune live video cu ajutorul smartphone-ului. Autoritatile de la Kathmandu spun ca pentru asta ii trebuia un permis care costa 2.000 de dolari si pe care alpinistul nu il avea. Britanicii spun insa ca regulile din Nepal sunt invechite si nu tin cont de noile tehnologii video.

Daniel Hughes a urcat pe 19 mai cel mai inalt varf montan al lumii si de acolo a intrat in direct la BBC. Autoritatile nepaleze l-au acuzat ca a incalcat regulile stricte ale tarii care prevad ca cei care vor sa faca transmisii video trebuie sa aiba un permis special care costa 2.000 de dolari, permis pe care britanicul nu il ceruse.

Autoritatile au cerut explicatii sefului expeditiei si spun ca este foarte posibil ca alpinistii in cauza sa nu mai primeasca timp de 10 ani permisele necesare pentru a urca pe cele mai inalte varfuri.

Britanicii spun ca regulamentele din Nepal sunt invechite si nu tin pasul cu vremurile moderne cand poti filma cu smartphone-ul. Nepalul cere o taxa pentru expeditiile care vin pentru a filma in scop comercial, insa acum tot mai multi fac clip-uri video scurte pe care le posteaza pe site-urile proprii sau fac mici convorbiri telefonice video. Marea problema este unde tragi linia intre filmarile de specialitate, facute in scop clar comercial si aceste filmari mult mai scurte facute cu aparate mai simple.

Hughes a urcat in scop caritabil pe Everest, dorind sa stranga un milion de lire pentru fundatia Comic Relief. El spune si ca a facut prima transmisie video live de pe Everest.