Sirenele de alerta au rasunat luni in Israel pentru a doua zi consecutiv, in cadrul unui exercitiu destinat testarii apararii civile in cazul unui atac de sute de rachete pe zi, scrie AFP.

"Acest exercitiu este organizat pentru a face fata oricarei urgente, precum cea a unor atacuri de sute de rachete zilnic, dotate in special cu focoase chimice", a afirmat generalul Eyal Eisenberg, insarcinat cu apararea pasiva, intr-o conferinta de presa.

O prima sirena a rasunat la finalul diminetii pentru a organiza evacuarea scolilor si a locurilor de munca, urmata de o a doua, la finele dupa-amiezii, pentru a testa reactia familiilor, chemate sa se duca la cel mai apropiat adapost de domiciliul lor.

"Testam procedurile de salvare tinand cont de lectiile celui de-al doilea razboi cu Libanul pentru a ne asigura de functionarea permanenta a serviciilor publice", a explicat generalul Eisenberg.

In cadrul ofensivei israeliene impotriva Hezbollah, din vara anului 2006, miscarea siita a lansat mii de rachete, constrangand un milion de israelieni sa fuga spre sudul tarii sau sa se refugieze in adaposturi.

Armata a testat pentru prima oara o gama de modalitati pentru a-si difuza alertele: sirene, telefoane mobile, internet, radiouri locale si nationale, televiziuni, in conditiile in care doar 40% dintre evrei dispun de o masca de gaze.

Potriviti expertilor militari, Hezbollahul, Siria, miscarea Hamas Iranul dispun in total de 200.000 de rachete.

"Israelul este cea mai amenintata tara din lume. (...) Suntem pregatiti in vederea oricarui scenariu", afirmase duminica premierul Benjamin Netanyahu.