Armata siriana a recurs la arme chimice impotriva rebelilor care controleaza suburbiile capitalei Damasc, relateaza doi jurnalisti ai publicatiei Le Monde, aflati la fata locului in aprilie si mai, potrivit AFP. Trimisii speciali Le Monde "au fost martorii, mai multe zile la rand", a utilizarii explozibililor chimici ai efectelor acestora asupra combatanilor de pe frontul din Jobar, "cartier aflat la iesirea din Damasc unde rebelii au patruns in luna ianuarie", relateaza reporterul Jean-Philippe Remy.

Pe 13 aprilie, fotograful Laurent Van der Stockt a vazut de asemenea combatantii "incepand sa tuseasca, apoi sa isi puna masti de gaze, aparent fara graba, insa in realitate deja expusi. Oamenii se ghemuiau, se sufocau si vomitau".

Jurnalistii au primit si marturii legate de folosirea acestor produse "intr-o zona mai extinsa" in jurul capitalei.

In clipul video realizat de Le Monde, combatantii si medicii vorbesc despre simptomele provocate de aceste produse: dificultati respiratorii, dureri de cap, pupile contractate, greata. "Daca nu te tratezi imediat, mori" spune sub protectia anonimatului un medic.

Guerre chimique à Damasde lemondefr

Potrivit medicilor, au fost prelevate teste de la victime si acestea sunt analizate. "Gazele utilizate pe front sunt punctuale, se evita raspandirea masiva care ar constitui probe irefutabile facile", scrie Remy.

Regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad neaga utilizarea armelor chimice.

Articolul citeaza si "o sursa occidentala bine informata", potrivit careia puterea siriana a recurs "la amestecuri de produse, in special cu gaze lacrimogene, pentru a bruia urmele si observarea simptomelor".