Principalul suspect in cazul militarului britanic ucis pe o strada din Londra a fost arestat in 2010 in Kenya, in apropiere de Somalia, politia kenyana suspectandu-l ca vrea sa se alature islamistilor shebab, au anuntat duminica publicatiile britanice, citate de Mediafax.

Michael Adebolajo, care a revendicat uciderea, cu lovituri de cutit si satar, a unui soldat, miercuri, in capitala britanica, a fost arestat impreuna cu sase barbati in noiembrie 2010, pe insula kenyana Pate, potrivit The Independent on Sunday.

Pate, situata la cativa kilometri de insula turistica Lamu, se afla la circa 60 de kilometri distanta de Somalia, unde opereaza insurgentii shebab, afiliati Al-Qaida.

Dupa arestarea sa, Michael Adebolajo, un britanic de origine nigeriana, a aparut in fata unui tribunal din Mombasa, principalul oras de coasta din Kenya, alaturi de mai multe persoane suspectate ca ar fi islamiste, au anuntat mai multe publicatii britanice, ilustrand informatia cu o fotografie.

Intr-un raport al tribunalului, Michael Adebolajo este prezentat drept un "nigerian care detine pasaport britanic", potrivit Sunday Telegraph.

El a fost detinut timp de mai multe zile inainte de a fi trimis in Marea Britanie, potrivit presei britanice. In timpul detentiei sale in Kenya, tanarul a fost maltratat, au afirmat mai multe rude ale sale, intre care cumnatul sau, citat de The Independent on Sunday, Abu Zuybyr, si un prieten intervievat de BBC, Abu Nusaybah.

In plus, celalalt suspect in uciderea soldatului britanic, Michael Adebowale, a fost arestat de politie la Londra "in urma cu doua luni dupa niste plangeri ale unor vanzatori cu privire la un grup de musulmani", a afirmat Sunday Telegraph.

Michael Adebowale, in varsta de 22 de ani, si Michael Adebolajo, in varsta de 28 de ani, sunt suspectati ca au ucis un militar in apropierea unei cazarme din Londra, miercuri, in plina strada. Michael Adebolajo a revendicat crima intr-o inregistrare video realizata de un trecator la cativa metri de locul faptei, unde acesta apare cu un satar si un cutit si cu mainile pline de sange. Cu o voce calma, el explica faptul ca a actionat ca razbunare pentru ca "musulmani sunt ucisi zilnic de soldati britanici".

Ultimele informatii aparute in presa intensifica presiunea asupra serviciilor secrete si a politiei britanice. Premierul David Cameron a promis, inca de joi, o ancheta pentru a se stabili eventualele lacune ale sistemului, iar un raport preliminar urmeaza sa fie dat publicitatii saptamana viitoare.