Politia din Berna a arestat 61 de persoane implicate in actele de violenta care s-au petrecut in noaptea de sambata spre duminica in capitala federala elvetiana cu ocazia unei parade techno numite "Tanz Dich Frei" (Elibereaza-te prin dans), transmite AFP.

Parada, la care au participat aproximativ 10.000 de oameni, a degenerat in violente, circa 21 de agenti ai fortelor de ordine fiind raniti in ciocnirile cu aproximativ 70 de agresori, se arata intr-o declaratie a politiei.

Ciocnirile au avut loc atunci cand cortegiul a ajuns in Piata Federala, in centrul orasului Berna, unde se afla Palatul Federal, sediul Guvernului si Parlamentului elevetian.

Dupa o confruntare intre autoritati si zeci de militanti de extrema stanga, cu glugi si cu fetele acoperite, un grup a incercat sa rastoarne barierele ridicate in graba pentru a proteja Parlamentul Elvetiei. Politia a raspuns cu tunuri de apa si gaze lacrimogene.

Ciocnirile intre politie si protestatari au fost reluate mai tarziu, in fata garii, cosurile de gunoi si automatele de bilete fiind vandalizate. Fortele de ordine au folosit, din nou, gaze lacrimogene si tunuri de apa.

Potrivit politiei, marea majoritate a participantilor la acest festival a fost pasnica.

Prejudiciul a fost estimat la cateva sute de mii de franci elvetieni.

Parada techno a fost organizata pe Facebook. Politia si organizatorii arunca de la unii la altii responsabilitatea asupra a ceea ce s-a intamplat.

Autoritatile elvetiene sustin ca organizatorii, reuniti anonim intr-un grup care a postat anuntul pe Facebook, au decis sa ignore riscurile unui astfel de eveniment.

De cealalata parte, organizatorii considera ca autoritatile exagereaza si ca politia nu ar fi trebuit sa ii provoace pe manifestanti.

Parada, ajunsa la a treia editie, nu este autorizata oficial insa este tolerata de catre autoritatile din Berna.

Prima editie dateaza din 2011 cand a atras doar 400 de participanti. In 2012, la eveniment au luat parte circa 20.000 de persoane iar activisti radicali au vandalizat peretii exteriori ai cladirii Parlamentului.