Cateva sute de persoane au manifestat sambata la Paris pentru a cere Guvernului socialist sa isi modifice politica fata de romi, deplangand "expulzarile care se succeda", transmite AFP, potrivit Mediafax. Manifestantii, majoritatea familii de romi, dar si reprezentanti ai unor asociatii si organizatii politice, au fost in numar de 450, potrivit politiei, si 1.000 potrivit organizatorilor.

Manifestantii au defilat in liniste in spatele unui banner pe care se putea citi: "Astazi romii si maine cine? Opriti rasismul! Egalitate in drepturi".

"Nu expulzarilor fara asigurarea unor locuinte", "romii cetateni europeni" au fost cateva sloganuri. Printre manifestanti, o fetita purta imbracaminte pe care se putea citi: "Nu vreau sa fiu expulzata".

Saimir Mile, presedintele asociatiei Vocea Romilor, a denuntat o "politica de teroare si represiune". "Noi nu suntem o problema (...) Noi suntem aici, vom ramane aici si nu cerem altceva decat drepturi care sunt ale noastre", a declarat el.

"In Franta, este scris Libertate, egalitate, fraternitate. Dar imi este greu sa cred. Nu sunt un hot, nu creez probleme. Vreau doar sa traiesc linistit aici si sa muncesc. In loc de asta, mi se sparge baraca, sunt insultat", a afirmat pentru AFP Boti Sorin, un rom in varsta de 38 de ani, care locuieste intr-o tabara din Saint-Denis, in apropiere de Paris.

Rotaru Constantin, in varsta de 38 de ani, roman, a ajuns in regiunea pariziana in urma cu patru ani. El cauta prin gunoaie si vinde ce gaseste pentru a-si hrani sotia si cei patru copii. "Ca si voi, ca oricine, vreau sa muncesc si sa platesc taxe aici", a afirmat el pentru AFP.

In 2012, Franta a expulzat 12.800 de romani si bulgari dintr-un numar record de aproape 37.000 de repatrieri.

Dar numarul romanilor si bulgarilor repatriati ar urma sa scada in 2013, dupa decizia autoritatilor de a suprima ajutorul de repatriere care le era acordat (300 de euro de adult si 100 de euro de copil minor).