Mexicanul David Liano (33 ani) intentioneaza sa navigheze singur in jurul lumii, in luna septembrie, dupa ce a devenit recent prima persoana care a escaladat Everestul atat pe versantul nordic cat si pe cel sudic, in cursul aceluiasi sezon, scrie agentia EFE, citata de Agerpres. "Este o mare aventura. Am facut maximum in alpinism, iar acum vreau sa fac maximum in navigatie, inconjurand planeta en solitaire", a declarat Liano pentru EFE.

Mexicanul a reusit sa escaladeze pentru prima oara Everestul pe 11 mai, iar imediat dupa coborare s-a deplasat cu elicopterul la Kathmandu, de unde a plecat apoi in Tibet, urcand din nou pe cel mai inalt varf montan al planetei (8.848 m), pe 19 mai.

David Liano a escaladat pentru prima oara Everestul in 2005, an in care a reusit sa urce pe cele mai inalte sapte varfuri montane ale planetei. In 2008, el a repetat performanta, escaladand in acelasi an si varful Lhotse (8.516 m), al patrulea ca inaltime din lume. Doi ani mai tarziu, mexicanul si-a propus sa urce pe ambii versanti ai Everestul atat in cursul aceluiasi sezon de escalada, insa unele probleme la inima l-au impiedicat. In 2011 a vrut sa faca din nou aceasta dubla ascensiune, insa "traficul" l-a fortat sa se intoarca de la 8.350 m, cand se afla pe coasta sudica a Everestului, in timp ce pe partea nordica a abandonat din cauza unor dureri puternice de cap.

Liano nu a renuntat, iar pe 11 mai a devenit primul alpinist care a escaladat Everestul in acest an, impreuna cu serpasul Samden Bohte. Alpinistul mexican a precizat ca se simte ca Edmund Hillary si Tenzin Norgay, primii oameni care au escaladat Everestul, in urma cu 60 de ani.

Aventurierul mexican mai are si alte pasiuni, pe langa alpinism si navigatie. El practica zborul cu parapanta si participa la curse de maraton si triatlon. Astfel, cu o saptamana inainte de a pleca in Nepal pentru a escalada Everestul, Liano a participat la triatlonul Irondman de la Los Cabos (Mexic), unde a inotat 3,8 km, a pedalat 180 km si a alergat 42 km in aceeasi zi.