Aproximativ 5% dintre functionarii federali, potrivit Casei Albe, erau in concediu fara plata vineri din cauza taierilor bugetare intrate in vigoare in Statele Unite la inceputul lunii martie, scrie AFP.

"Din cauza situatiei bugetare actuale, toate birourile serviciilor fiscale vor fi inchise vineri, 24 mai", acesta era mesageria vocala la telefoanele fiscului, inchis ca si alte agentii federale inaintea unui week-end prelungit (luni este sarbatoare nationala, Memorial Day).

Aceasta situatie vine dupa taierile bugetare devenite obligatorii in urma unei legi privind reducerea deficitului, votata de Congres in 2011, si asupra caruia alesii nu s-au inteles niciodata pentru a o anula.

Pe langa fisc si cei 90.000 de functionari ai sai, departamentul pentru Locuinte, agentia pentru Mediu si echivalentului secretariatului Bugetului erau complet inchise vineri. Departamentele Muncii si de Interne erau si ele partial inchise, respectiv un total de 115.000 functionari, potrivit unui oficial de la Casa Alba.

Cvasi-totalitatea celorlalti functionari ai statului vor fi si ei trimisi acasa mai multe zile in acest an. La Pentagon, care trebuie sa realizeze economii de 8% in raport cu bugetul anual, aproape 800.000 de civili isi vor lua zile libere neplatite, o data pe saptamana, incepand cu 8 iulie si pana la finele lui septembrie.

Doar controlorii aerieni au fost scutiti, in extremis, in conditiile in care Congresul a votat o masura pentru a evita nepopulara inchidere a turnurilor de control.