Michael Adebolajo, barbatul care a revendicat uciderea unui soldat britanic in Londra, in numele jihadului, era internat vineri, in asteptarea interogatoriului. Dar numeroase marturii traseaza itinerarul unui britanic de 28 de ani, crestin de origine nigeriana, convertit la islamul radical dupa ce a frecventat mai multe gang-uri in adolescenta, scrie AFP.

Scena cu unul dintre suspectii atacului, abordat de o femeieFoto: Captura video

Tot vineri a fost publicat un videoclip in care se vede cum tanarul este impuscat de fortele de ordine.

Milioane de internauti din intreaga lume au descoperit chipul sau miercuri, dupa ce a explicat intr-un videoclip motivele crimei sale.

Cu un fes negru si un satar in mainile insangerate, el a folosit o retorica inspirata din al-Qaeda pentru a justificat asasinarea soldatului, al carui corp fara viata zace pe asfalt.

Ca milioane de tineri britanici, Michael Adebolajo, ranit de politie in timpul arestarii sale, era in evidenta serviciilor de informatii interne MI5. Care acum sunt chemate sa explice daca au facut tot ce au putut pentru a evita producerea acestei crime. Si pentru ca acest tanar sa nu se transforme intr-un "lup solitar", asa cum serviciile secrete denumesc autorii crimelor izolate.

In asteptarea versiunii oficiale, indiciile oferite de zeci de apropiati ai acestuia si informatiile obtinute de mass media britanica permit reconstituirea unei parti din acest puzzle.

Michael Adebolajo s-a nascut in 10 decembrie 1984 la Lambeth, un cartier din Londra in sudul Tamisei, intr-o familie venita din Nigeria si perfect integrata.

Tatal sau, Anthony, lucreaza ca infirmier intr-un spital psihiatric. Mama sa rateaza rareori slujba duminicala.

Fostul sau prieten din scoala publica din Romford, in nordul capitalei britanice, il descrie ca "un tip normal", mai degraba "jovial".

Potrivit acestuia, "toti prietenii sai erau albi" si era fan al "Spurs", echipa de fotbal din Tottenham.

Avea un prieten, Kirk Redpath, care s-a inrolat in Irish Guards, inainte de a fi ucis in Irak in 2007.

O fosta prietena a lui, Justine Ridgen, astazi coafeza, il descrie drept un "baiat agreabil si politicos", amator de rap si fan neconditionat al actritei Jennifer Lopez.

In cotidianul The Guardian, Louise, o fosta prietena afirma ca acesta s-a schimbat in jurul varstei de 17-18 ani, cand a inceput sa fumeze jointuri, sa frecventeze gasti si sa fure telefoane mobile sub amenintarea unui cutit.

Familia se muta in nordul Angliei, la Saxilby, cu speranta de "a-l scoate pe Michael din probleme". Dar tanarul se inscrie in 2004 la Greenwich University din Londra.

La aceasta epoca il cunoaste pe Anjem Choudary, fost sef al organizatiei islamiste radicale Al-Mouhajiroun, interzisa in 2010.

A participat la mai multe manifestatii, defilari, conferinte.

Sheikh Omar Bakri Mohamed, unul dintre predicatorii "Londonistan", miscare radicala islamista instalata in capitala britanica in anii 2000, isi aminteste perfect de acest recrut. "S-a convertit pentru a deveni musulman si si-a schimbat numele din Michael in Abdullah Mujahid", a declarat el, pentru AFP, din Beirut, unde traieste dupa ce a fost expulzat din Marea Britanie.

In 2007, apare intr-o filmare a BBC in fata unui comisariat, in randurile manifestantilor indignati de publicarea caricaturilor profetului Mahomed intr-un cotidian danez.

Potrivit The Times, a ramas fara pasaport dupa ce a incercat sa se alature islamistilor shebab din Somalia.

Anjem Choudary afirma ca a disparut de pe scena in anii 2009 sau 2010.

Cu toate acestea, numerosi martori spun ca se inscrisese la un curs de la Barking College, in sud-estul Londrei. Este vazut regulat la Woolwich, acolo unde a fost ucis soldatul, distribuind brosuri care invitau oamenii sa lupte impotriva regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Un locuitor din zona , Mayur Patel, a declarat, pentru The Telegraph: "In ultimele trei saptamani, batea strada principala strigand si predicand. Dupa toate aparentele, innebunise".