Politia a arestat joi alte doua persoane, un barbat si o femeie, in cazul militarului britanic ucis miercuri in cartierul londonez Woolwich, acestia fiind suspectati de complicitate la crima, informeaza The Guardian.

Scotland Yard a transmis un comunicat in care anunta ca detectivii din cadrul Comandamentului de antiterorism "au efectuat inca doua arestari azi, joi 23 mai, in cadrul anchetei privind uciderea unui militar in Woolwich ieri".

Potrivit comunicatului, un barbat, in varsta de 29 de ani, si o femeie, tot de 29 de ani, au fost arestati sub suspiciunea de conspiratie la crima. De asemenea, mandate de perchezitie au fost puse in executare la sase adrese din Londra, cercetarile fiind in desfasurare.

Scotland Yard aminteste ca un barbat de 22 de ani si un altul de 28 de ani, impuscati de politie la locul faptei, au fost arestati miercuri sub acuzatia de crima. "Cei doi raman internati in spitale diferite si sunt amandoi in stare stabila. Ranile nu le pun viata in pericol", precizeaza politia londoneza in comunicat.

Militarul ucis miercuri, cu arme albe, de doi presupusi islamisti, participase la operatiuni in Afganistan, au dezvaluit autoritatile britanice, care au intensificat apelurile la calm si au trimis 1.200 de politisti suplimentari pe strazile Londrei pentru a preveni declansarea oricaror violente, relateaza AFP.

Ministerul britanic al Apararii a facut publica, joi, identitatea militarului ucis in plina strada. Lee Rigby, in varsta de 25 de ani, care nu purta uniforma militara la momentul atacului, "era un adevarat luptator si a servit cu distinctie in Afganistan (in 2009), Germania si Cipru", potrivit locotenent-colonelului Jim Taylor.

Unul dintre suspecti a explicat intr-un video filmat de un trecator ca a actionat din razbunare pentru faptul ca "musulmani sunt ucisi zilnic de militari britanici". "Cu acest soldat britanic, este ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", a adaugat tanarul de culoare, tinand in mainile pline de sange un cutit lung de bucatarie si un satar de macelar, in timp ce victima zacea pe asfalt la cativa metri in spatele lui, pe o strada aglomerata.

Premierul britanic David Cameron, care a convocat joi o reuniune de criza dupa aceasta crima, a afirmat ca atacul reprezinta "o tradare fata de islam si fata de comunitatea musulmana care ofera atat de mult tarii noastre". "Nimic din islam nu justifica un astfel de act inspaimantator", a spus Cameron, afirmand totodata ca extremismul va fi "invins ramanand uniti".

Consiliul musulman britanic, care aduna peste 500 de asociatii si fundatii musulmane si moschei, a facut de asemenea apel "la calm si unitate a comunitatilor", condamnand acest "act barbar", care nu are "nicio justificare in islam".

De teama declansarii unor violente, 1.200 de politisti suplimentari au fost mobilizati joi seara in capitala britanica, "in puncte cheie precum lacasurile religioase, mijloacele de transport in comun si zonele aglomerate", pentru a "linisti populatia", potrivit Scotland Yard. Securitatea a fost intarita, incepand de miercuri seara, si in fata tuturor unitatilor militare din Londra.

Miercuri, la cateva ore dupa atacul ucigas, au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si aproximativ 250 de manifestanti anti-islamisti, simpatizanti ai miscarii de extrema-dreapta English Defence League.

Premierul David Cameron a evocat de asemenea posibilitatea ca presupusii autori ai acestui "atac oribil" sa fi fost cunoscuti politiei. De altfel, unul dintre suspecti a fost retinut anul trecut in timp ce incerca sa paraseasca tara, au precizat surse guvernamentale citate de BBC.

Intr-un interviu pentru AFP, predicatorul radical Anjem Choudary, fosta mana dreapta a clericului Omar Bakri in organizatia radicala Al-Muhajiroun, interzisa in Marea Britanie, l-a identificat pe unul dintre agresori, respectiv pe cel care revendica atacul in inregistrarea video.

"Il cunosteam pe unul dintre ei, Mujahid. Obisnuia sa participe la activitatile noastre ani de zile", a marturisit el, confirmand ca acesta este de origine nigeriana.

Potrivit presei britanice, este vorba de Michael Adebolajo, un tanar de 28 de ani care s-a convertit la islam in 2003.

"Era un tip foarte linistit, deloc violent, foarte agreabil", a sustinut Choudary. "Noi am pierdut orice contact cu el acum trei ani. Nu stiu ce s-a ales de el apoi, dar ceea ce am vazut ieri a fost un pic socant", a adaugat el. "Nu era membru in Al-Muhajiroun (...), dar a participat la mai multe activitati - la manifestatii, la marsuri, la conferinte etc.", a explicat el.

In opinia mai multor experti britanici, aceasta crima este cel mai probabil fapta unor "lupi singuratici" indoctrinati pe forumurile de internet care difuzeaza inregistrari video sangeroase cu decapitari sau executii, filmate in Siria, Afganistan sau Irak de catre grupari islamiste ce impartasesc ideologia radicala a organizatiei teroriste Al-Qaida.