Germania este cea mai apreciata tara din lume, potrivit unui sondaj publicat joi de BBC si citat de AFP, beneficiind de numeroase voturi in Spania si in Franta, in ciuda politicii de fermitate promovata de cancelarul Angela Merkel in ceea ce priveste austeritatea bugetara.

Potrivit acestui sondaj realizat in fiecare an incepand cu 2005 in randul a 26.000 de persoane din 25 de tari, Germania ocupa primul loc, 59% dintre persoanele intervievate considerand influenta sa in lume "in principal pozitiva".

Canada, Marea Britanie, Japonia (locul 1 in 2012) si Franta urmeaza in acest clasament. Iranul ramane pe ultimul loc, in timp ce China si India, in cadere fata de anul trecut, ocupa locul noua si 12.

Potrivit BBC, Germania se bucura de scoruri "foarte pozitive" in Spania (68% dintre opinii sunt pozitive) si in Franta (81% opinii pozitive), dar nu si in Grecia (52% opinii negative), "in ciuda afiselor foarte mediatizate care o prezentau pe Angela Merkel ca nazista, in timpul manifestatiilor anti-austeritate in Europa".

Germania este viu criticata, in special in Europa de Sud, afectata de austeritate si recesiune, pentru intransigenta Angelei Merkel in ceea ce priveste problema reducerii deficitelor.

Uniunea Europeana, care se situeaza pe locul sase in clasament, isi vede popularitatea in scadere cu 14 puncte, la 59%, in Germania, in timp britanicii au pentru prima oara o opinie mai degraba negativa (47%) decat pozitiva (42%), in conditiile in care premierul David Cameron a promis un referendum privind apartenenta la UE pana in 2017.