China s-a oferit sa trimita peste 500 de soldati in Mali, cea mai importanta contributie din istoria sa la o misiune de mentinere a pacii a ONU, relateaza AFP.

Decizia Chinei de a trimite aceste trupe poate fi interpretata ca o tentativa de reducere a tensiunilor cu Occidentul pe subiectul conflictului din Siria, dar si ca o modalitate de a-si intari relatiile cu Africa, de unde isi procura cantitati importante de petrol, dar si alte resurse naturale, considera diplomatii si expertii Organizatiei Natiunilor Unite.

Franta, care a intervenit militar in Mali impotriva rebelilor islamisti in ianuarie, spera sa predea misiunea de mentinere a pacii trupelor ONU in iulie.

6.500 de soldati africani, veniti din tarile Africii de Vest si din Ciad, se afla deja in aceasta tara si urmeaza sa fie intergrati in randul celor 12.600 de Casti Albastre al Minusma (Misiunea integrata a Natiunilor Unite pentru stabilizare in Mali) creata la finele lui aprilie.

Numarul total si natura trupelor chineze nu au fost inca stabilite.

Cel putin 155 de membri ai acestui contingent vor fi ingineri, a precizat un responsabil ONU, care a adaugat ca negocierile sunt in curs.

China a respins misiunile ONU drept ingerinte nejustificate, atunci cand s-a alaturat organizatiei, in 1971.

Beijingul a furnizat primele sale Casti Albastre in 1992 si si-a intarit de atunci prezenta in lume, desi nu a participat la operatiuni militare.

China are in prezent 2.000 de oameni angajati in misiuni ale ONU.