Sapte persoane au fost arestate in Stockholm, in urma confruntarilor cu politia, in a doua noapte de violente dintr-un cartier defavorizat al orasului, un fenomen care s-ar putea extinde si la alte cartiere, a anuntat marti politia suedeza, citata de AFP.

Patru persoane au fost plasate in arest preventiv, doua dintre ele au fost eliberate dupa ce au dat declaratii si o a treia eliberata imediat, deoarece avea sub 15 ani, a explicat seful politiei locale, Jorgen Karlsson.

"Aproximativ 10 masini au fost incendiate (...) si sapte politisti au fost raniti usor", a adaugat el.

Intre 50 si 100 de persoane au luat parte la confruntari. Pana la 300 de oameni au iesit pe strazi, "probabil mai multi decat duminica", a declarat Karlsson.

Confruntarile, foarte probabil legate de decesul, saptamana trecuta, a unui barbat de 69 de ani, ucis de politie dupa ce a amenintat cu o maceta oamenii legii, au izbucnit duminica seara in cartierul Husby. Tinerii au incendiat masini si au aruncat cu pietre in politisti.

Potrivit lui Karlsson, acestia au atacat, in noaptea de luni spre marti, pompierii care incercau sa stinga incendiile izbucnite in pubele si in statiile de reciclare. Mai multe ferestre au fost sparte.

Violentele ar putea sa se propage in alte parti ale capitalei suedeze: "Au existat usoare confruntari in sudul orasului, dar este dificil de spus daca sunt legate de ceea ce s-a intamplat aici", a explicat el.

In cursul unei conferinte de presa, activistii locali au sustinut ca politia i-a tratat drept "vagabonzi, maimute si negri".

Turnurile din Husby au fost construite la inceputul anilor 70. Aproximativ 12.000 de persoane locuiesc aici, iar 80% provin din imigratie.

In 2007, autoritatile au lansat un program ambitios pentru reabilitarea cartierelor defavorizate din nordul Stockholmului, dar rata somajului in randul tinerilor de aici ramane printre cele mai ridicate din Suedia.