Hezbollahul libanez a trimis noi trupe de elita pentru a prelua controlul asupra orasului strategic sirian Qousseir, o interventie militara directa a miscarii siite care ingrijoreaza Statele Unite, in timp ce Uniunea Europeana intentioneaza sa plaseze aripa militara a acestei miscari pe lista organizatiilor teroriste, scrie AFP.

In sudul tarii, un incident a avut loc in noaptea de luni spre marti cu Israelul, pe platoul Golan.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate siriene, lupte violente aveau loc marti in nordul orasului Qousseir, unde s-a regrupat cea mai mare parte a insurgentilor.

"Cel putin 31 de combatanti Hezbollah au fost ucisi de duminica, alaturi de 68 de rebeli" in acest oras din provincia Homs, situata in vestul tarii, afirma Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

In aceste lupte, doar "noua soldati si trei militieni pro-regim si-au gasit moartea, ceea ce dovedeste clar ca Hezbollahul conduce asaltul", a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Patru civili, printre care si trei femei, au murit, a adaugat acesta.

Televiziunea Hezbollahului a difuzat imagini care aratau sute de persoane ce participau luni la funeraliile a cinci membri ai miscarii siite "care si-au indeplinit datoria de jihad".

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, majoritatea rebelilor au murit in bombardamente in timp ce o sursa apropiata miscarii siite a declarat ca majoritatea victimelor au fost ucise de dispozitive explozive plasate de insurgenti pentru a frana avansul Hezbollah.

Aceeasi sursa a precizat ca noi trupe au fost trimise pentru a lupta la Qousseir.

Potrivit OSDO, rebelii opun "o rezistenta puternica pentru a nu abandona cei 25.000 de civili blocati in oras, dar Hezbollahul si armata continua un asalt de mare amploare".

Orasul Qousseir este strategic atat pentru regim cat si pentru rebeli, deoarece controleaza drumul de trecere al rebelilor si armelor intre Liban si Siria.

In acest climat de tensiune crescuta, Uniunea Europeana ia in calcul inscrierea aripii armate a miscarii Hezbollah pe lista organizatiilor teroriste, la cererea Marii Britanii, iar discutiile pe aceasta tema vor debuta la inceputul lui iunie, potrivit diplomatilor.

La randul sau, presedintele american Barack Obama i-a transmis presedintelui Libanului, Michel Sleimane, ingrijorarile sale legate de prezenta Hezbollah in Siria.

In sudul tarii, armata a afirmat marti ca a distrus un vehicul israelian in platoul Golan, eveniment dezmintit de Israel.