Ministerul mediului din China a dat aprobare unui controversat proiect hidroenergetic de 4 miliarde dolari ce include si constructia unui baraj inalt de 314 metri, scrie Reuters. Proiectul a fost criticat de multi din cauza impactului negativ asupra florei si faunei in regiune. Ministerul admite ca vor fi efecte negative, insa adauga ca executantii proiectului s-au angajat sa ia masuri care sa contracareze aceste efecte.

Proiectul va fi desfasurat in urmatorii zece ani si va cuprinde si un baraj de 314 m inaltime care va fi construit langa hidrocentrala Shuangjiangkou de pe raul Dadu, in provincia Sichuan din sud-vestul tarii. In prezent, cel mai inalt baraj din lume este in Tadjikistan (300 m), dar si altele mai inalte sunt in constructie.

Proiectul din Sichuan va avea, la finalizare, o capacitate totala instalata de 20 gigawatti si va fi capabil sa genereze anual peste 7 miliarde kWh. Executantul este compania de stat Guodian care a fost criticata pentru ca a demarat cateva mari proiecte fara ca acestea sa fie mai intai aprobate de la centru. Si Huaneng Group, cea mai mare companie chineza din energie, a fost criticata pe motiv ca a inceput constructia unui mare proiect hidroenergetic, fara sa fi primit acordul guvernului.