Serviciile speciale ruse au retinut un presupus agent CIA, secretar III in cadrul ambasadei americane la Moscova, sub acuzatia ca ar fi incercat sa recruteze spioni pentru Statele Unite, au anuntat marti agentiile ruse de stiri citate de AFP. Americanul a fost ulterior trimis ambasadei americane in Rusia.

UPDATE 3 Autoritatile rusesti au publicat imagini cu arestarea presupusului spion CIA

UPDATE 2 Diplomatul american a fost declarat "persona non grata" de Kremlin si a fost expulzat din Rusia, transmite Reuters.

"Astfel de actiuni instigatoare in spiritul Razboiului Rece nu vor promova, in nicio maniera, consolidarea increderii reciproce", a aratat Ministerul rus de Externe, intr-o declaratie de presa.

UPDATE 1 Ministerul de Externe din Rusia l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova dupa retinerea agentului CIA.

Potrivit Reuters, americanul ar fi angajat al al ambasadei americane la Moscova si, de asemenea, ar lucra pentru Central Intelligence Agency (CIA). Ambasada americana a refuzat sa comenteze informatiile.

"Agentul CIA Ryan C. Fogle, lucrand sub acoperirea secretarului III al departamentului politic din cadrul ambasadei, a fost arestat in noaptea de luni spre marti", a anuntat Serviciul Federal de Securitate (serviciile speciale ruse, fostul KGB), citat de agentiile de presa din Rusia.

"Au fost descoperite asupra lui echipamente tehnice speciale, instructiuni pentru cetateanul rus pe care voia sa il recruteze precum si o importanta suma de bani si mijloacele necesare pentru a-si schimba aspectul", potrivit sursei citate.

"Detinutul a fost adus la sediul Serviciului Federal de Securitate si dupa realizarea procedurilor a fost prezentat ambasadei americane", potrivit serviciilor ruse.

"In ultimul timp, serviciile de informatii americane au incercat in mod repetat sa racoleze colaboraturi ai fortelor de ordine si serviciilor speciale ruse", sustine Serviciului Federal de Securitate.

Relatiile dintre Rusia si SUA s-au deteriorat de la revenirea la Kremlin, pentru un al treilea mandat, al lui Vladimir Putin, fost agent KGB, precizeaza AFP.