Armata turca a anuntat luni ca a pierdut unul dintre avioanele sale de lupta F-16 in apropiere de Osmaniye, la aproximativ 50 de kilometri de granita cu Siria, insa surse militare citate de televiziunea turca NTV spun ca prabusirea acestuia a fost probabil un accident, relateaza Reuters.

In iunie anul trecut, Siria a doborat un avion turcesc de recunoastere F-4 Phantom in largul coastei siriene. Damascul a afirmat atunci ca a actionat in legitima aparare, fara sa stie ca avionul era turc, desi Ankara a declarat ca aparatul era identificabil si se afla in spatiul aerian international.

Nu au fost difuzate deocamdata informatii oficiale cu privire la ce s-a intamplat exact cu aparatul F-16 luni, desi armata turca a mentionat intr-o declaratie ca pilotul a transmis prin radio ca se va catapulta. Sursele citate de NTV au afirmat ca pierderea avionului pare a fi cel mai probabil un accident.

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dramatic de cand Turcia a criticat vehement raspunsul violent al presedintelui sirian Bashar al-Assad la ceea ce a inceput ca o miscare de protest pasnica in Siria si care s-a transformat apoi intr-o rebeliune armata.

Turcia adaposteste acum forte rebele siriene si refugiati pe teritoriul sau si a cerut plecarea lui Assad de la putere.

Obuze ale armatei siriene au tot cazut in localitati turce, iar sambata Turcia a acuzat un grup avand legaturi cu serviciile de informatii siriene pentru doua atentate cu bomba soldate cu 46 de morti in orasul de granita turc Reyhanli, unde se afla mii de refugiati sirieni, precum si o baza logistica pentru rebelii sirieni.