Un angajament militar al Statelor Unite in Siria ar fi "o eroare" pentru ca deznodamantul ar fi imprevizibil, a declarat duminica fostul secretar american al Apararii, Robert Gates, potrivit AFP.

Intr-un interviu acordat CBS, Gates a mai declarat ca nu vede "rezultate bune" " in discutiile privind programul nuclear controversat al Iranului si ca o retragere completa a americanilor din Afganistan ar fi o "eroare dezastruoasa".

"Am considerat ca este o greseala (sa intervenim) in Libia si cred ca este o greseala (sa intervenim) in Siria, chiar daca am fi intervenit mai semnificativ in urma cu un an sau sase luni. Ne supraestimam capacitatea de a prevedea rezultatul", a apreciat Gates.

"Prudenta, mai ales in ceea ce priveste inarmarea acestor grupari si angajamentul militar american, este regula", a afirmat el.

Declaratia vine in contextul in care congresmenii au facut presiuni pentru ca presedintele Barack Obama, care incearca sa construiasca un nou elan diplomatic pentru rezolvarea conflictului, intr-un efort comun cu Rusia, de adoptare a unei lunii mai dure impotriva regimului lui Bashar al-Assad, autorizand livrarea de arme rebelilor sau instaurand o zona de excludere aeriana.

Gates, care a lucrat pentru fostul presedinte George W. Bush si pentru actualul presedinte, era secretar al Apararii in 2011 cand Washingtonul s-a alaturat operatiunii aeriene a NATO din Libia, care a ajutat rebelii sa-l inlature de la putere pe fostul lider libian Muamar Gaddafi.